Kort Nyt

Fanget af angst – nu hjælper hun andre.

Af Tommy Raun - thr@danmarkc.tv

Angsten har været Lises tro følgesvend siden barn. Efter et hjertestop i 2015 blev hendes angst altoverskyggende og lagde store begrænsninger på hendes hverdag. I dag har Lise lært at tackle hendes angst og nu har hun overskud til at gøre en forskel for andre.

Allerede i skolealderen mærkede Lise en frygt, som mange nok kan genkende. Frygten for de store børn i skolegården eller en fremmed på gaden, kunne sætte tanker i gang hos Lise, om de ville hende ondt.
Da Lise kun var 12, mistede hun sin mor. Lise oplevede, at ingen af hendes klassekammerater turde snakke med hende. Dengang snakkede man ikke om døden og det gjorde det rigtig svært for Lise. Efter tabet af hendes mor, oplevede Lise, at meget af hendes barndom var præget af angst. Frygten for at miste dem hun havde kær, fyldte og blev siddende i hende mange år frem.

Igennem 20 år havde Lise dyrket flere aktiviteter i vandet. Hun var både sportsdykker og har været undervandsjæger, hvor hun fangede fisk med harpun. Lise kom også fast i svømmehallen i Fredericia og var derfor fortrolig med vandet.

Men da Lise var i svømmehallen i marts 2015, besvimede hun i vandet og var derfor tæt på at drukne.
Hun blev efterfølgende kørt på hospitalet, hvor hun fik hjertestop to gange og indopereret en pacemaker. Efter flere indlæggelser viste det sig, at besvimelsen og hjertestoppet skyldtes en sjælden sygdom, amyloidose. Sygdommen gør at kroppen producerer for mange proteiner, som aflejres i kroppen og særligt i hjertet. Efter den barske oplevelse og erkendelsen af nu at skulle leve med kronisk og kritisk sygdom gjorde at Lises angst igen blev vækket og hun frygtede at dø. Angsten for at dø gav også andre begrænsninger i hendes hverdag. ”Jeg turde ikke gå ud. Jeg turde ikke at sove. Jeg havde ingen kræfter. Jeg turde ikke at dyrke mine interesser. At tage billeder af naturen var en hobby jeg holdt meget af, men jeg var så bange for at ligge død i skoven på grund af min hjertesygdom, at jeg valgte at blive hjemme. Hvis jeg skulle ud, ville jeg sikre mig, at jeg havde min mand med”. – fortæller Lise.

At lære at leve med kronisk sygdom

Fredericia kommune tilbød Lise genoptræning efter hjertestoppet og via hendes ergoterapeut får hun anbefalet kurset Lær at tackle kronisk sygdom. Hun havde ikke mange kræfter, da hun meldte sig til kurset, men overbevisningen om at det kunne gavne hende var afgørende. 

Jeg kunne ingenting, men jeg kunne tage min bil derud og kunne altid kører hjem igen, sagde jeg til mig selv – men jeg kørte aldrig hjem. Kurset gav mig redskaber til at håndtere min dødsangst og hjalp mig med at gøre min hverdag nemmere”. – siger en lettet Lise

Det betød meget for Lise, at alle på kurset var ligesindede. Dette gjaldt både underviser og kursister, hvilket gav Lise en oplevelse af helhed. Lise oplevede, at mange af de andre havde samme problematikker og udfordringer som hende. 

”Det gav et godt fællesskab, at vi kunne dele åbent og vide, at man ikke var alene i de udfordringer man har. Vi kunne sammen hjælpe og inspirere hinanden”.Værktøjskassen forandrede min hverdag

På kurset lærer man forskellige selvhjælps værktøjer at kende, som skal hjælpe den enkelte til den udfordrende hverdag. Lise fortæller om værktøjskassen: 

”Kurset gjorde mig i stand til at holde fast i de ting jeg ønskede at gøre. Min hjertesygdom gjorde, at jeg tabte mig meget, hvilket gjorde kroppen svag. Min hverdag blev begrænset af mangel på energi, overskud og af angsten. Her lærte jeg, at handleplanen kunne hjælpe mig med at fastholde de gode rutiner i forhold til min kost og interesser. Jeg kunne dykke ned i, hvad jeg var bange for, og hvad kunne jeg gøre.”

Lise stoppede hendes interesser i vandet, da hun fik sine hjertestop. Men både igennem Idræt i dagtimernes aktiviteter i Fredericia og hjælp fra værktøjet handleplan, fandt hun igen modet til at komme i vandet igen.

Handleplanen hjalp mig med at komme i gang igen. Efter jeg blev instruktør, lavede jeg en aftale med mig selv, at nu ville jeg blive dus med vandet igen. Jeg har altid holdt meget af at komme i vandet. Jeg vil gerne af med den bange følelse, så jeg prøver at imødekomme min angst og arbejde med den, så den ikke igen skal dominere mit liv”.

Udover handleplanen blev åndedragtsøvelsen også en del af hendes hverdag, som hjalp hende med at få ro på kroppen, når angsten var styrende. Søvn er et generelt problem for mennesker med angst.
Med værktøjet afledning kunne Lise bedre håndtere hendes tankemylder, som hun eksempelvis gjorde ved at citere en sang i hovedet, som typisk blev To hvide liljer og en knækket søjle.”Disse værktøjer gør, at jeg meget nemmere kan mestre min hverdag. Redskaberne i værktøjskassen er enkelte, men har stor effekt”. – fortæller Lise. 

Lise prøvede også kurset Lær at tackle kroniske smerter, men det var ikke her hun følte hun kunne gøre en forskel. Så da Lise sagde ja til at blive instruktør i 2020, blev det på kurset Lær at tackle angst og depression. Det var her hun følte hun kunne hjælpe andre og være en god rollemodel for kursisterne. 

”Det har været en kamp, men kampen værd og kurset har været med til at få mig hertil i dag”.

Hvad er Lær at tackle?

Lær at tackle er gratis kurser, hvor man mødes to en halv time, en dag i ugen i 6-7 uger. Kurserne veksler mellem oplæg fra instruktørerne, gruppediskussioner, øvelser og individuelt arbejde. Lær at tackle i Fredericia tilbyder kurserne Lær at tackle angst og depression, kroniske smerter og hverdagen som pårørende. 


Formålet med kurserne er, at deltagerne lærer at håndtere deres symptomer og mestre deres hverdag med en langvarig sygdom/symptomer. 

Næste kursus starter den 1. marts 2022

Vil du høre mere om kurset, så kan du kontakte:

Katrine Møller
Koordinator Lær at tackle
Idræt i dagtimerne

Telefon: 24767476
Mail: Km@iid7000.dk