Læserdebat

Martin Runager: Lille Teater – Hvad nu? Hvorfor måtte du ikke blive undersøgt?

Fredericia Byråd modtog søndag den 15. marts 2020 meddelelsen om, at bestyrelsen for Fredericia Teater ville indgive konkursbegæring. 

Dødsstødet til Fredericia Teater – er på mange måder en udlægger af både Borgmester – og ADP – sagen, og er især fortællingen om undersøgelsen vi aldrig fik. Vi advarede i Alternativet om at en konkurs var på vej – ingen lyttede! Bagefter bad vi inderligt om en undersøgelse, samlede underskrifter sammen med SF. 100 arbejdspladser forsvandt op i den blå luft, og tog investeringer og værdier for 150 millioner kroner med sig.

Alternativet har påvist de risici i årevis, og efterspørger hvorfor ingen passede på denne kultur-investering, som næsten endte med at få sit eget super teater på havnen til 1 milliard. Planer der var uger fra en offentliggørelse – inden den famøse Borgmester-skandale stjal billedet og rev resten af Byråds-korthuset ned. Nu lægger ADP-skandalen nye alen til. Men det hænger altså sammen – hele skandale komplekset i Fredericia, er en grim lærestreg i hvordan politiske ambitioner kan køre ansvarlighed over med en bulldozers kraft. Borgerne og byen betaler.

Alle var og er til stadighed tavse i byrådet. Borgmesteren var Byrådets egen valgte enstemmigt sågar. Han sad også for bordenden i Byrådets ‘pengekasse’ – Økonomiudvalget. Dér vedtog man 3 hjælpepakker til teatret fra sommeren 2019 og frem til februar 2020. Økonomiudvalget har heller ikke oplyst om sammenhænge eller bidraget til andet end en undren og tavshed?

Fredericia Kommune har nu i løbet af 2021 – genstartet og fuldstændigt overtaget ejerskabet af den tidligere selvejende institution. Der er investeret 11 millioner kroner årligt de næste 4 år.

Den ‘selvejende institution’ er igen udstyret med en ‘ansvarlig bestyrelse’ med politisk repræsentation bredt fra byrådet. Som i den tidligere bestyrelse, som aldrig er stillet til ansvar – hvorfor ikke? Javist er både Socialdemokratiet og Venstre dybt involveret – men alligevel. Det er de jo også i de sager der nu undersøges.

Det samlede byråds ihærdige indsats for at skjule egne manglende indsatser i øvelsen; ‘rettidig omhu’, står også tilbage. Sammen med bl.a. billedet af hr. Ole Steen Hansen (A) og Bestyrelsesformand Christian Have, der i november 2019 hæver et flot trofæ i København, efter at bestyrelsen for Fredericia Teater på daværende tidspunkt var udnævnt til årets Kulturbestyrelse i Danmark.

Alternativet vil have ryddet op i vores by, og vil have svar. Vi elsker teater og kulturen – men den skal være drevet af ansvarlig Ny Politisk Kultur i et Nyt Fredericia.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv