FREDERICIA

50 år med undervandsarkæologi – afsnit 1:8

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Hans Dal er en af pionererne inden for dansk marinarækologi og har gennem de sidste 50 år dykket utallige steder i Danmark i sin søgen efter arkæologiske fund.

Tybrind Vig

Det er blevet til flere store opdagelser, eksempelvis i Tybrind Vig, hvor Hans Dal i midten af 1970’erne sammen med mange frivillige stod for Danmarks første arkæologiske udgravning under vand.

I Tybrind Vig fandt de en boplads på omtrent 2-3 meter vand, fyldt med alverdens fund fra Ertebøllekulturen (ca. 5.400 f.Kr – ca. 3.900 f.Kr.)

En af dem var ‘båden’ som på dette tidspunkt var livsnødvendig. Danmark var i denne tid nemlig dækket af store mose- og sumpområder så al trafik mellem bopladser måtte foregå af søvejen.

Båden havde desuden adskillige samtidige reparationer som tyder på, at håndværk bestemt ikke er en ny opfindelse, ligesom at fiskesnøren er bundet med et dobbelt halvstik. Derudover havde båden også bålplads, så der kunne tændes op mens der sejles.

Bopladsen, som befandt sig under vandet, var som sagt fyldt med fantastiske fund. Alt fra vævet tekstil til langbuer og ruser var at finde på stedet og ikke nok med at bopladsen tydeligvis havde været et travlt sted, så blev en af beboerne faktisk hentet op fra dybet.

“Tybrine” blev fundet på bopladsen i Tybrind Vig, hvor hun lå med sit barn i armene. Her var hun blevet gravlagt for tusindevis af år siden, og lå uforstyrret indtil marine arkæologisk gruppe fandt hende og hentede hende op.

50 år med undervandsarkæologi

Hans Dal har i 50 år været ivrig undervandsarkæolog. Du kan i en serie af DanmarkC TV på 8 afsnit følge hans spændende historie om vores fælles kultur på havets bund.

Det første afsnit kommer i morgen, lørdag den 10. april klokken 13 og du kan se det lige her:

Husk at holde dig opdateret på http://www.DanmarkC.TV

Du kan også følge os på http://www.YouTube.com/DanmarkCTV