Bliver du OGSÅ helbredt af vand fra Sankt Folkvards Kilde i Ullerup?
Så vil DanmarkC TV gerne i kontakt med dig og fortælle andre om dine helbredende oplevelser ved kilden, der bærer den danske helgens navn: Folkvard
Kontakt DanmarkC TV på telefon 9090 4088 eller mail tv@danmarkc.tv
DanmarkC TV har erfaret, at der er flere, der med jævne mellemrum henter vand i Sankt Folkvards Kilde ved Ullerup Kirketomt. Det forlyder også, at brug af vandet fra kilden har helbredende virkning på flere sygdomme. At sygdomme helbredes, uden at praktiserende læger kan forklare, hvorfor en årelang sygdom pludselig er forsvundet.
Der er mange kildespring rundt omkring i Danmark. I efteråret 2023 berettede DanmarkC TV om Sankt Folkvards Kilde ved Ullerup uden for Fredericia, og vi bragte et interview med lokalhistorikeren Gert Hvidberg Jensen. Naturvejleder Bjarne Christensen gjorde et stort og effektivt stykke arbejde med at gøre kildespringet og søen tilgængelig.
Belgiske nonner på valfart
Bogen beretter om præster, der helt op til år 1900 hentede helligkildevand fra Sankt Folkvards Kilde ved Ullerup. Vandet blev brugt som dåbsvand.
Andre kilder fortæller om katolske nonner, der kørte i bus fra Tyskland og Belgien til Ullerup for at hente det hellige vie- og dåbsvand.
Præsteindberetning
Det fremgår af en præsteindberetning fra 1638, at kilden eksisterede. Den lå med Ullerup Kirke på vejen mellem Fredericia og Vejle. Den fredericianske Kamma Varming beskriver stedet, og nævner også der er helbredende kræfter i vandet. “Der nævnes helbredelse for eksem, forskellige hudsygdomme, vorter og øjensvagheder,” er Kamma Varming citeret for.
Sankt Folkvards Saga
I 2023 udkom en ret sensationel bog, skrevet af Gert Hvidberg Jensen (formand for Børglund Kloster Spillene) og med en længere tegneserie, der forklarer Folkvards liv, tegnet af Thierry Capezzone. Han er en fransk-dansk tegneserietegner, illustrator og forfatter, som især er kendt for sit arbejde med humoristiske og eventyrlige tegneserier.
Bogen fortæller, først som tegneserie, senere i artikler af:
- Birgit Eggert, lektor ph.d., navneforsker, Københavns Universitet
- Anders Hartvig, museumsinspektør, Museum Sønderjylland
- Christian Juel, teamleder for arkæologien, Vejlemuseerne
- Jørgen Jørgensen, teolog og religionshistoriker
- Mads Ravn, forsknings- og samlingschef, Vejlemuseerne
Karsten Winther Jensen har stået for et inspirerende og forklarende layout og grafik, der gør bogen velegnet til læsning og studie for alle aldersgrupper.
Erritsø før Jelling
Med de vigtige fund i Erritsø er det endelig slået fast, at centrum af Danmark i flere hundrede år var Erritsø. Først senere kom Jelling til, og det er her, vi har vores dåbsattest på de to sten, Jellingestenene.
Vejle Museum arbejder ihærdigt med udgravningerne i Erritsø, når tid og penge er til det, og efterhånden er det vel et faktum, at noget af det tidligste, vi kender til Danmark som territorium, havde centrum her. Vi er helt tilbage i vikingetiden (den strakte sig fra ca. år 800 e.Kr. til 1050 e.Kr.).
Jelling, med Gorm den Gamle (ca. 936 til 958) og ikke mindst Harald Blåtand (ca. 958 til 987), er altså efter Erritsø.
Men før den tid drog en ung mand ud i verden. Måske frivilligt, måske tvunget, for at blive uddannet til missionær og sendt tilbage til Danmark for at gøre “danerne kristne”, som Saxo ville skrive det.
Navneforskning kan finde tydelige spor fra den helgen, Vatikanet har kåret under navnet Folkard, hvor navnet på højtysk betyder “den stærke blandt folket” eller “den stærke i folket”, afhængigt af konteksten.
Folkvards død
Folkvard dødede ikke alene. Det skete sammen med Troban, Benjamin, Emming, Folkard, Gerwald og Grisold (d. 782)
Denne gruppe af præster assisterede Willehads missionsarbejde i Sachsen. De blev fanget og henrettet under Widukinds oprør mod Karl den Store. Kun Willehad formåede at undslippe. Gruppen af martyrer blev æret indtil Reformationen.
Kontakt DanmarkC TV på telefon 9090 4088 eller mail tv@danmarkc.tv