SAMFUND

Halvdelen af KOL-patienterne følges ikke op efter indlæggelse – det kan koste liv

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Sundhedssystemet følger ikke godt nok op på patienter, hvilket kan føre til forværringer og farlige konsekvenser.

Mange KOL-patienter føler sig svigtet af sundhedsvæsenet, og en en ny sundhedsplan, som skal hjælpe KOL-patienter, bliver først indført i 2027. Mange patienter oplever, at der ikke er nok opfølgning efter indlæggelse, hvilket kan betyde, at de ikke får nødvendige kontrolbesøg eller støtte til at håndtere deres sygdom. Denne manglende kontakt med sundhedspersonalet kan føre til alvorlige forværringer og gentagne indlæggelser. Men for mange patienter er det alt for sent, da ventetiden betyder, at deres tilstand kan forværres uden nødvendig behandling. Manglende opfølgning øger risikoen for flere indlæggelser og forværring af sygdommen, hvilket i sidste ende kan koste liv. En ny undersøgelse fra Lungeforeningen viser, at næsten halvdelen af de patienter, der bliver indlagt på grund af deres sygdom, ikke får opfølgning bagefter. Det kan være meget farligt for deres helbred.

Problemer i systemet skaber farlige situationer

KOL er en sygdom, der skal indgå i de nye kronikerpakker, men de nuværende tal viser, at mange patienter ikke får den rette hjælp, såsom regelmæssige kontrolbesøg, adgang til støtteordninger og målrettet rehabilitering. Behovet for opfølgning er tydeligt, når næsten halvdelen af patienterne ikke får opmærksomhed efter at have været indlagt. Det kan gøre deres sygdom værre og sætte dem i fare.

Direktør i Lungeforeningen, Ann Leistiko, siger: “Det er et stort problem, at der ikke bliver fulgt op, når en patient har været indlagt akut. Vi skal ændre måden, vi hjælper patienten efter en indlæggelse.

KOL: Den mest dødelige sygdom i Danmark

Hvis KOL-patienter fik bedre opfølgning, kunne mange liv blive reddet. Det er meget bekymrende, at KOL er den sygdom, som flest danskere dør af. I 2023 døde 3.665 danskere af KOL, hvilket svarer til 10 personer hver dag. Danmark har det højeste antal KOL-dødsfald pr. indbygger i hele Europa, hvilket kan skyldes faktorer som dårlig luftkvalitet, mange rygere og manglende behandlingstilbud.

Tal fra 2023 viser, at 16 procent af de patienter, der blev akut indlagt med KOL, døde inden for 30 dage. Hele 31 procent af dem, der blev indlagt for første gang, døde inden for et år. Disse tal viser, at der skal handles nu.

Lungeforeningens forslag: Gør noget nu

Lungeforeningen mener, at kronikerpakkerne skal sikre, at KOL-patienter får hurtig opfølgning hos deres egen læge efter en indlæggelse. Det burde være en selvfølge, mener Lungeforeningen. Patienterne skal også have adgang til telemedicinske løsninger, hvor de selv kan måle deres helbred. Sundhedspersonale skal holde øje med disse målinger, så forværringer opdages tidligt og ikke fører til indlæggelse. Men manglen på ressourcer, såsom personale, teknologi og økonomisk støtte, gør det svært at hjælpe ordentligt.