FREDERICIA

Operation hjalp ikke Alberte Kjær Pedersen – andre sportsudøvere er også stoppet

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

“Iliac Artery Endofibrosis” (IAE) er en sjælden tilstand, der primært påvirker cykelryttere og andre atleter, der dyrker sport på et højt sportsligt niveau. Flere har måtte stoppe deres karriere!

Tirsdag annoncerede den fredericianske triatlet Alberte Kjær Pedersen, at hun indstiller sin Triathlon karriere på grund af IAE. Hun blev opereret for sygdommen for fem år siden, men blodtilførslen til hendes venstre ben er blevet for reduceret til, at hun kan fortsætte på eliteplan.

Flere kendte idrætsfolk er diagnostiseret med sygdomme. Nederst i artiklen en oversigt over både sportsfolk der kan forsætte deres karriere, og de der måtte stoppe.

Hvad er Iliac Artery Endofibrosis (IAE)

Kort sagt, er det en sjælden sygdom, der primært rammer unge udholdenhedsatleter. Den er karakteriseret ved en unormal fortykkelse af væggen i den ydre iliaca arterie, hvilket kan føre til nedsat blodgennemstrømning til benene og dermed smerter, især under træning, cykling og udførelse af idrætten på det høje fysiske niveau.

Sygdommen IAE rammer ikke kun eliteatleter, men kan også forekomme hos motionister og personer, der ikke dyrker sport.

Funktion: Den ydre iliaca arterie forsyner benet med blod. Den transporterer iltet blod fra hjertet til lår, underben og fod. Wikipedia.

Den ydre iliaca arterie (arteria iliaca externa) er en stor arterie, der findes i bækkenet. Den er en fortsættelse af den fælles iliaca arterie (arteria iliaca communis), som deler sig i den ydre og den indre iliaca arterie.

Her er en mere detaljeret beskrivelse af placeringen:

  • Udspring: Den ydre iliaca arterie udspringer fra den fælles iliaca arterie foran sacroiliacaleddet (leddet mellem korsbenet og hoftebenet).
  • Forløb: Den løber nedad og fremad langs den indre kant af den store lændemuskel (psoas major).
  • Afgang: Den fortsætter under lyskebåndet, hvor den bliver til lårbensarterien (arteria femoralis).

Funktion: Den ydre iliaca arterie forsyner benet med blod. Den transporterer iltet blod fra hjertet til lår, underben og fod.

Alberte Kjær Pedersen er ikke alene med sygdommen

Det er næppe nogen trøst for Alberte Kjær Pedersen, at elitesportsfolk i cykelverdenen er diagnostiseret med den samme sygdom.

Den tyske professionelle cykelrytter Andre Greipel blev diagnosticeret med IAE i 2005. Han gennemgik en operation og vendte tilbage til cykling på topniveau.

Den luxembourgske professionelle cykelrytter Fränk Schleck, der vandt bronze ved OL i 2008 og kom på podiet i Tour de France, blev diagnosticeret med IAE i 2011. Han gennemgik en vellykket operation og fortsatte sin cykelkarriere.

Den australske professionelle cykelrytter Stuart O’Grady, der vandt guld ved OL i 2004, blev også diagnosticeret med IAE. Han gennemgik en operation og vendte tilbage til cykling.

Den hollandske professionelle cykelrytter Michael Boogerd, der vandt Amstel Gold Race i 1999, blev diagnosticeret med IAE i 2007. Han gennemgik en operation og fortsatte sin karriere.

Topidrætsudøvere der måtte stoppe

Den britiske banecykelrytter Jamie Staff olympisk guldvinder i 2008, blev diagnosticeret med IAE i 2010. Han gennemgik flere operationer, men måtte til sidst stoppe sin karriere på grund af vedvarende problemer med blodgennemstrømningen i benene.

Den schweiziske triatlet Karin Thürig, flere gange verdensmester i Ironman og langdistance-triatlon, måtte indstille sin karriere i 2014 på grund af IAE. Hun oplevede tilbagevendende symptomer på trods af flere operationer.

Den amerikanske langdistanceløber Ryan Vail, der deltog i de olympiske maratonkvalifikationer i 2012 og 2016, blev diagnosticeret med IAE i 2014. Han gennemgik en operation, men kunne ikke vende tilbage til sit tidligere niveau og annoncerede sin pensionering fra professionel løb i 2017.

Den newzealandske triatlet Sam Warriner, der vandt flere Ironman-konkurrencer og World Cup-løb, måtte stoppe sin karriere i 2011 på grund af IAE. Hun oplevede svære smerter i benene under træning og konkurrence.

Den amerikanske roer Jim Driscoll, der var en del af det amerikanske landshold og deltog i VM i roning, blev diagnosticeret med IAE i 2006. Han gennemgik en operation, men kunne ikke genvinde sin tidligere form og måtte opgive sin drøm om at deltage i OL.

Ovennævnte er kun et udpluk af atleter som DanmarkC TV har kunnet finde frem til, der har været ramt af IAE. Sygdommen er sandsynligvis mere udbredt, end man tidligere har antaget, og der er formentlig mange, både kendte og ukendte, der har måttet stoppe deres sportskarriere på grund af den.

IAE rammer ikke kun cykelryttere. Som det ses ovenfor, rammer sygdommen også løbere, roere og triatleter.

Selvom ovennævnte atleter er kendte, er det sandsynligt, at der er mange andre, både kendte og ukendte, der lider af IAE. Da sygdommen ofte forveksles med andre lidelser, kan det tage lang tid at få den rigtige diagnose.

Helbredelseschancer

Den primære behandling for IAE er kirurgi. Den mest almindelige procedure er en endarterektomi med venepatch. Dette indebærer at fjerne den fortykkede inderside af arterien (intima) og derefter lappe arterien med et stykke vene fra patientens egen krop. Denne operation har en høj succesrate og kan føre til fuldstændig lindring af symptomerne.

De fleste patienter, der gennemgår kirurgi for IAE, oplever en betydelig forbedring af deres symptomer og kan vende tilbage til et aktivt liv, inklusive sport. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt at justere træningsintensiteten for at undgå at overbelaste arterien.

Selvom operationen er vellykket, er der en lille risiko for, at IAE kan vende tilbage. Det er der noget der tyder på, kan være tilfældet for Alberte Kjær Pedersen, mens de nævnte cykelrytter ovenfor ser ud til at klare sig.

Kilde: Wikipidia, DR.dk