FREDERICIA

Ny CEPOS-analyse afslører forskelle i skolers evne til at løfte elevernes faglige niveau

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Analysen fremhæver store forskelle mellem skolernes evne til at forbedre elevernes faglige præstationer baseret på socioøkonomiske forhold og skolens type – også i Fredericia

En ny analyse fra CEPOS kaster lys over, hvor godt landets grundskoler klarer sig med at forbedre elevernes faglige præstationer i forhold til deres socioøkonomiske baggrund. Analysen sammenligner resultaterne fra danske skoler med hensyn til elevernes forældres indkomst, uddannelsesniveau, etnicitet og andre faktorer.

Resultaterne viser, at der er betydelige variationer i elevernes karakterer ved 9. klasses afgangsprøver afhængigt af, hvilken skole de går på. Dette indikerer, at skolernes indsats har stor betydning for elevernes læring og de faglige kvalifikationer, de viderefører i uddannelsessystemet.

CEPOS’ forskningschef, Karsten Bo Larsen, forklarer: ”Den stærkeste skole har opnået elevpræstationer, som ligger mere end to karakterpoint højere end den svageste skole for elever med samme socioøkonomiske baggrund. Det viser, at valget af skole kan have stor indflydelse på børnenes fremtidige muligheder.”

Analysen viser også, at frie grundskoler generelt er mest effektive til at løfte elevernes faglige niveau, mens folkeskolerne også klarer sig bedre end forventet ud fra elevernes baggrund. På den anden side har efterskolerne i gennemsnit svært ved at forbedre elevernes karakterer.

Karsten Bo Larsen tilføjer: ”Vi ser et vedvarende mønster, hvor de frie grundskoler er mere effektive til at løfte eleverne fagligt end folkeskolerne. Det betyder dog ikke, at de andre skoler ikke gør en indsats. Uddannelse er et komplekst område, og det er vigtigt at anerkende de udfordringer, skolerne står over for.”

Med regeringens ønske om at give de offentlige institutioner mere selvstændighed, får resultaterne fra de frie grundskoler særlig betydning. Hvis folkeskolen bliver frisat, kan det være relevant at se nærmere på de frie grundskolers model, hvilket kunne føre til en større selvstændighed fra kommunernes side.

”Vi kan lære meget af de frie grundskolers model i forhold til en eventuel frisættelse af folkeskolen. En større uafhængighed fra kommunerne kunne være en vej til at sikre bedre muligheder for alle børn, uanset hvilken skole de går på,” siger Karsten Bo Larsen.

Herunder: Rang fra 1 til 1408.

CEPOS har beregnet grundskolernes undervisningseffekt 2023/24 på skoleniveau, der er et udtryk for skolernes evne til at løfte det faglige niveau for afgangselevenerne årgang 2023/24 i forhold til det man skulle forvente på baggrund deres socioøkonomiske baggrund.

Kilde: CEPOS.dk