FREDERICIA

Budgetforlig: Hvad ved vi, og hvad ved vi ikke om forløbet?

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Borgmester Bro lige før pressemødet i byrådssalen: “Min dybeste respekt for, at I har gjort det her. Jeg havde ikke set det komme!”

Første gang vi erfarer noget om den nye måde at gribe budgettet an på, er 6. november 2023. Dengang var Steen Wrist borgmester i Fredericia. Denne dag fremlagde han en procedure, som partierne åbenbart tilsluttede sig.

I 2024 er det igen på dagsordenen i Økonomi- og Erhvervsudvalget den 15. januar som en drøftelsessag. og efterfølgende i Byrådet den 28. februar 2024. Her sker der det, at Enhedslisten stemmer i mod med begrundelsen:

“Enhedslisten kan ikke støtte en økonomistyring, der planlægger markante sparerunder på alle områder for at øge beløbet i kommunekassen. 
Enhedslisten kan heller ikke støtte en stram rammestyring, da dette kun giver mening, hvis rammerne passer til opgaverne”.

Så er der en lang periode, hvor vi ikke hører meget fra de budgetforhandlinger der pågår i fagudvalgene, før vi når frem til august.

I august fortæller Pernelle Jensen (V) på spørgsmål fra DanmarkC TV, at Venstre og hun har protesteret mod proceduren internt og til borgmesteren allerede før sommerferien. Sammen oplysninger hører DanmarkC TV fra andre partier.

I slutningen af august skrider hele det parlementariske system, og Byrådet er faktisk i en krise. I Senior- og Socialudvalget og Børn- og Skoleudvalget opnår formændene, der begge er socialdemokrater, ikke flertal for besparelsesforslag, og budgettet for de to fagudvalg kan i princippet ikke sendes videre. Der findes dog en en helt legal løsning, så de ikke vedtagne budgetter alligevel kan behandles i næste led, der er Økonomi- og Erhvervsudvalget.

I de øvrige udvalg findes der en løsning, så vedtagne budgetter kan sendes videre på helt normal vis til Økonomi- og Erhvervsudvalget.

Men, for der er et men: Fordi et udvalg har vedtaget et budget inden for eget fagområde, eller ikke stemt for det, er det ikke den endelige beslutning. Alt skal nemlig indgå i de planlagte budgetdrøftelser senere i september.

Fra samtlige partier, med undtagelse af det parti der har borgmesterposten, Socialdemokratiet, er der en højrystet kritik af proceduren, og en begyndende utilfredshed med, ikke at blive hørt.

Det samlede budget kommer til 1. behandling i byrådet den 2. september 2024 og opnår ikke et flertal, men bliver heller ikke stemt ned. Til gengæld betyder det, at budgettet kan sendes i høring, og det betyder også, at hvis der heller ikke er et flertal for, vil det være det fremlagte budget der automatisk bliver betragtet som vedtaget den 7. oktober.

Efter høringssvarene er kommet ind, starter budgetforhandlingerne med såkaldte “sættemøder”. Her mødes borgmesteren med de politiske partier, og modtager deres ønsker, samt aftaler det videre forløb.

Tavshed og rygter

Det er ikke spor unormalt, at partierne er meget tavse mens der forhandles, og lige så sikkert er det, at medierne presser på, for at få at vide hvor langt forhandlingerne er fremme. Ind imellem lukkes der lidt ud til en særlig ivrig journalist “til baggrund”, men oftest er det svært af få bekræftet.

Rygter ville dog vide, at forhandlingerne ikke helt forløb som flere politikere ønskede, og DanmarkC TV spurgte derfor flere forhandlere om, om det kunne tænkes at SF eller Enhedslisten kunne trækkes med over i den blå lejr? Spørgsmålet blev helt naturligt afvist – men ikke så helhjertet som DanmarkC TV kunne forvente. Selv om tanken var nærmest utænkelig!

Breaking News

Tidligt fredag morgen fik DanmarkC TV en såkaldt klausuleret orientering, og besked om, at DanmarkC TV måtte offentliggøre når besked blev modtaget. Den fremgangsmåde er der intet unormalt i. Hvad andre medier fik at vide, ved vi naturligvis ikke på DanmarkC TV, men det var Fredericia Dagblad der breakede nyheden. Og så gik mediemøllen igang for alvor.

Forløbet

Både i foråret og før forhandlingerne har der været budgetseminarer, hvor alle har været samlet omkring bordet.

Torsdag aften mødtes Det Konservative Folkeparti, SF, Enhedslisten, DF, Venstre og det der i dag er Moderaterne i al hemmelighed i Sundhedshuset. Vi ved, de forhandlede, og på et tidspunkt nåede til en enighed, der var så markant, at Cecilie Roed Schultz fra Enhedslisen og Pernelle Jensen fra Venstre kunne ringe til kommunaldirektør Thomas Jaap og meddele, at der nu var et budgetflertal uden om borgmester og Socialdemokratiet. Opkaldet skete med medhør, hvor alle forligspartier var samlet.

Samme torsdag aften kl. 19.30 sad borgmesteren og hans forhandlergruppe klar til at modtage partierne, men ingen dukkede op. Borgmester Christian Bro har senere fortalt, at han ringede til partierne, men de tog ikke telefonen, og derfor var han klar over, at noget var i gære.

Kommunaldirektøren – og forvaltningens rolle

Systemet, forvaltningen, med kommunaldirektøren i spidsen er indrettet således, at de er sat i verdenen for at betjene byrådet, samt hjælpe og vejlede de enkelte byrådsmedlemmer. Det er derfor ikke borgmesterens administrationsapparat alene, selv om det måske i hverdagen fremstår sådan.

Når et flertal af byrådets medlemmer samlet beder om forvaltningens hjælp, får de det naturligvis. Omvendt hjælper forvaltningen også enkelte partier, som for eksempel med at Socialdemokratiet fredag eftermiddag kunne udsende deres eget budgetforslag.

Ovenstående er med kommunaldirektør Thomas Jaap’s ord en meget forenklet fremstilling.

Med Cecilie Roed Schultz og Pernelle Jensens opringning, stod hele kommunernes administration derfor til flertallets rådighed.

Med de ønsker og forslag flertallet havde, kunne der nu startes på et nyt budget, og ikke mindst indtægtsgrundlaget. Loftet blev hævet med 20 millioner kroner. Det kunne ske ved, at forvaltningen ved kontakt til øvrige kommuner kunne få oplyst, at der samlet set for kommunerne var luft nok til at det kunne ske, uden at påvirke det samlede forbrug kommunerne imellem.

Med flere penge at gøre godt med, kunne et nyt budget lægges, og præsenteres fredag eftermiddag kl. 16 for medierne.

Var borgmester Christian Bro ikke lydhør?

Flertallet giver et samlet billede af, at de ikke føler sig hørt og imødekommet på de politiske kernepunkter de bragte med til de første møder.

Forhandlerne mødte op til Socialdemokratiets forhandlere der var borgmester Christian Bro, 1. viceborgmester Søren Larsen og byrådsmedlem David Gulløv. Med sig havde de kommunaldirektøren og flere fagdirektører. Det følte partierne var et uligeværdigt forhold.

Karsten Byrgesen, Moderaterne, bad borgmesteren tidligt torsdag morgen om, at indkalde alle til plenum for at tage en drøftelse sammen. Karsten Byrgesen forklarede borgmesteren, at han kunne frygte, at denne forhandlingsmetode medførte en frygt for at partierne blev spillet ud mod hinanden. Dette ønske blev ikke imødekommet.

Hvem der var indkaldt til forhandlingerne torsdag aften er uklart. Peder Tind fra Venstre fortæller, at hverken Venstre eller han havde fået en indkaldelse.

Borgmesterens oplevelse af forhandlingerne

Borgmesteren stiller sig i en TV-udsendelse her på DanmarkC TV, uforstående over for partiernes opfattelse, og bakkes op af 1. viceborgmesteren.

Det har hele tiden været borgmesterens ønske at indgå så bredt et forlig som muligt. Det forklarede Christian Bro i en TV udsendelse i august, og igen fredag aften sammen med Søren Larsen.

Ingen af de to topforhandlere genkender kritikken af, at de ikke lyttede eller var imødekommende når de forhandlede med partierne. Borgmesteren finder det “underligt” og det der har skilt Socialdemokratiet fra de øvrige partier har været financieringen. Her har Socialdemokratiet med borgmesterens ord “prøvet at være loyale over for kommunens økonomi og kommunen generelt.”. Borgmesteren mener, at forhandlingerne slet ikke var der hvor ønskerne skulle behandles, men indledningsvist bestod i at skære i sparekataloget.

Søren Larsen finder det mærkeligt, at flertallet ikke har rakt ud mod socialdemokratiet for at høre, om de ville være med i den proces “Det er mærkeligt man ikke har kunnet snakke samme om det, det er mærkeligt man ikke har rakt ud til os, og høre om vi ville være en del af det arbejde, og indgå i et politisk forlig. Den invitation har slet ikke været der.”.

Heller ikke partiernes oplevelse af en “mur” af deles de tre forhandlere (Borgmesteren, Søren Larsen og David Gulløv) og så embedsværket. Borgmesteren forklarer: “Det de kommer ind til, er jo partiet. Mig som borgmester, Søren som gruppeformand og så David, som jo egentlig mest har taget notater for os. Embedsmændene har jo ikke siddet ved forhandlingsbordet, men har været tilgængelige i lokalet, så de har kunnet svare på faktuelle spørgsmål.”.

Var der en bagmand der samlede flertallet?

Hvem der står bag etableringen af flertallet uden om Socialdemokratiet står ikke klokkeklart. Men borgmester Christian Bro siger i en DanmarkC TV udsendelse: “Stor respekt for Tommy – det er godt spillet. (Tommy er Tommy Rachlitz Nielsen fra Det Konservative Folkeparti, red)