Læserdebat

Udtalelse fra personalet på Ullerup Bæk Skolen afd. Fritid Damvej vedr. forslag til besparelser

Fredericia Byråd har sendt et besparelseskatalog i høring med henblik på at opkvalificere de kommende budgetforhandlinger

Desværre må vi ikke skrive et høringssvar alene fra vores arbejdsplads. Vi føler dog alligevel et behov for at give vores besyv med, da den fritidspædagogiske hverdag ofte bliver overset af politikere. Ydermere har vi læst, at der ikke er talt om at spare på den almene folkeskole, hvilket vi med denne udtalelse vil tydeliggøre er forkert. En besparelse på fritidsområdet vil nemlig også ramme den almene folkeskole. Vi håber, at I vil læse det og tage det med i jeres overvejelser, når I skal forhandle budget i løbet af de næste par uger.

I forbindelse med pkt. 4.08 SFO – tilpasning af serviceniveau bliver vi meget bekymrede på vores børns vegne. I vores optik er det en meget kortsigtet løsning både at spare så massivt på SFO, som der tales om i kataloget, men også at fjerne fritidstilbuddet for mellemtrinnet eller i en nedskaleret udgave for 5. klasse eller 5. og 6. klasse. 

I Børne – og skoleudvalget arbejdede man på mødet d. 22. august med skolernes trivselsmåling 2023-2024. Den viste at eleverne i Fredericia trives lidt dårligere end gennemsnittet for eleverne på landsplan. Det er bekymrende og skal tages alvorligt. Børnene er lavere end landsgennemsnittet på punktet “social trivsel”. Der fokuseres bl.a. på klassefællesskabet. 

Lige netop klassefællesskabet er jo noget, alle skolepædagogerne har fokus på og arbejder løbende med helt fra de små klasser. Vi tænker på gruppedynamikker og sociale fællesskaber, når vi arbejder ind i skolen. 

Samtidig ved man fra forskningen(DPU, 2021 + Petersen et al, 2019) at netop fritidsklubberne har stor betydning for børn og unges trivsel. Hvor børnene i høj grad angiver skolen eller familien som et sted, hvor de mistrives, bliver fritidsklubberne beskrevet som et frirum, hvor der er plads til at være sig selv. Samtidig er den socialpædagogiske effekt i fritidsklubberne dokumenteret flere gange af bl.a. EVA i 2017 og noget vi ser hver dag i et skoledistrikt med en social slagside. 

Ifølge den trivselsmåling, som blev behandlet på Børne – og skoleudvalget i august, kan man også se at der er flere piger med faldende trivsel. På Damvej arbejder vi koncentreret med aktiviteter for piger, hvor man netop styrker deres fællesskab, inddrager dem og lytter til deres tanker og bekymringer.

I “Fritidspolitik for unge” som Fredericia Byråd vedtog i 2021 vedtog man fire tilgange til udviklingen af fritid. Her har vi arbejdet konkret med alle fire punkter. Vi giver børnene oplevelser, som mange af dem ikke selv ville få med familien (lejrture,ture til kulturelle begivenheder samt overnatninger med spændende temaer). Samtidig arbejder vi med børneinddragelse i form af et børneråd, som holder månedlige møder med pædagogerne. 

I “Politik for børn, unge og uddannelse 2024-2030”, som blev vedtaget for få måneder siden, bliver værdien af at tilhøre et fællesskab også beskrevet. Der tales om at “alle børn skal lege med andre børn hver dag” og at “ingen børn skal lades i stikken”. Vi kan garantere, at hvis vores fritidspædagogiske arbejde fjernes, så vil de to citaters ønske stå i skærende kontrast med virkeligheden. 

På Damvej arbejder de fleste af os ind i skolen på den ene eller den anden måde. Nogle af os arbejder som årgangspædagoger, hvor vi som nævnt tidligere, arbejder for at gøre børnene til dygtigere sociale individer med fokus på klassefællesskabet, og andre arbejder på skolens mellemformer, hvor vi sørger for at de børn, som er mest udfordret enten fagligt eller socialt, får en pause fra klassen og kan stimuleres på en anden måde. Det er i høj grad til gavn for både barnet og klassen. Samtidig arbejder vi sideløbende med projekter som playboosters, hvor nogle børn uddannes til at lave lege for andre børn for at modbygge ensomhed, og nogle af os er aktive i planlægningen af Aktiv Fredag, som giver skolebørn på 2. og 3. årgang en fed dag sammen med alle de andre skolebørn på samme årgang i Fredericia. 

Vi er derfor aktive spillere i skolen og ikke blot et sted, hvor børnene går hen for at spille ludo, når de har fri, hvilket nogle uden indsigt i vores pædagogiske arbejde måske kunne fristes til at tro. Samtidig spiller det at gå i fritidsklub også en stor rolle i, hvordan man fremadrettet kommer til at deltage i Fredericias sociale tilbud. Det er i hvert fald svært at tro, at man kan fjerne et godt forankret tilbud i mellemtrinnet og så have en forventning om, at børnene pludselig gerne vil deltage i ungemiljøerne 3 år efter. 

I forbindelse med vores arbejde ind i skolen er det vigtigt at påpege, at vi netop har den gode relation til mange af børnene, fordi vi ofte kender dem fra fritidsklubben. Vi bliver ikke set “som lærere” og kan derfor skabe en kobling mellem skole og fritid, som alle parter profiterer af. Vi har en relation og et kendskab til børnene fra en anden arena end skolen, hvilket kan være guld værd for især de børn, som har det sværest i skolen.  

Når der tales om at fjerne vores tilbud for 4.til 6. klasse vil man med andre ord direkte ødelægge den indsats vi hver dag yder for børnene, så deres sociale skel bliver hvisket ud, så deres mistrivsel bliver glemt og ikke mindst så deres livschancer gerne skulle blive lige store. Selvom vi forstår idéen med benchmarking, så virker det lidt ambitionsløst at fjerne så vigtige tilbud, fordi man bruger færre penge i nabokommunerne. Vi er overbeviste om, at et velfungerende fritidstilbud også er et parameter, som spiller ind hos børnefamilierne. I Fredericia kommunes bosætningsstrategi nævnes direkte at gode rammer for børnefamilierne og de nære fællesskaber er vigtige. Vi tror også at familierne tænker på børnenes adgang til de nære fællesskaber, og vi ved fra tidligere undersøgelser, at adgangen til en lokalt forankret fritidsklub er vigtig, hvis den skal benyttes. 

Vi håber, at vi med ovenstående svar fra os helt nede på gulvet, har illustreret, hvorfor det vil være en dum idé at spare på vores tilbud. Det harmonerer bestemt ikke med de politikker, man har vedtaget for kort tid siden, og det vil være en bombe under den trivsel, som i forvejen er under landsgennemsnittet. Børnene i Fredericia fortjener de bedste muligheder – og derfor også et fritidstilbud i mellemtrinnet. 

Mvh Personalet på Ullerup Bæk Skolen afd. Fritid Damvej
Jakob Thorkild Voss
Morten Corneliussen
Camilla Østergaard
Andreas Bjerring Tobiassen
Susanne Meng Devantier

Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV
Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:

1. Formål og Indhold:

  • Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
  • Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
  • Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
  • Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
  • Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.


2. Format og Omfang:

  • Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
  • Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
  • Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv


3. Publicering og Redaktionel Praksis:

  • Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
  • Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
  • Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
  • Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.


4.Kommentarer til debatindlæg:

  • Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
  • DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
  • Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
  • Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv