Kort Nyt

Lærere frygter konsekvenser ved at deltage i offentlig debat

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Frygt for repressalier fra at ytre sig kritisk om skole og arbejdsforhold i den offentlige debat. Ekspert kalder det et demokratisk problem

Folkeskolen:  Frygt for negative reaktioner holder ifølge nye taI fra Danmarks Lærerforening en lang række lærere tilbage fra at deltage i de offentlige debat. I en rundspørge blandt foreningens medlemmer ansat i folkeskolen svarer 37 procent, at de inden for det seneste år har undladt at ytret sig kritisk offentligt om arbejdsrelaterede forhold. Det på trods af, at de havde haft lyst til det. DEt skriver Folkeskolen.dk i dag.

Sammenlignet med Ytringsfrihedskommissionens rapport fra 2020 var det 29 procent af offentligt ansatte der ikke udtaler sig af frygt for repressalier.

Demokratisk problem

Men svarene understreger for mig, at frygt for leder og forvaltning betyder, at de ikke har eller i hvert ikke oplever at have frihed til at ytre sig. Det er et demokratisk problem, når lærerne mener at kende til problemer på skolerne, som burde løses, men det ikke bliver gjort, fordi offentligheden og beslutningstagere slet ikke får at vide, at de eksisterer”, siger Oluf Jørgensen, mediejurist og forskningschef emeritus ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Kilde: Folkeskolen.dk