Stoppestedet: Demonstration på mandag handler om liv og død
Jørgen Krogh Møller og Brian Nuppnau har sammen med øvrige brugere indkaldt til demonstration foran Rådhuset mandag den 2. september 2024 kl. 16. Byrådet mødes kl. 17 og behandler 1. behandlingsbudget
Jørgen Krogh Møller og Brian Nuppnau er ikke mennesker der normalt hverken går til demonstrationer og slet ikke arrangerer dem. Det føler de er nødvendigt nu, for sparetruslerne mod Stoppestedet handler ikke om et sted at spille bordtennis. Det handler om ren overlevelse for mange.
Tre millioner kroner koster det at drive Stoppestedet. Og forvaltningen har foreslået, at der spares en million. Det er en tredjedel af budgettet.
Massakre – med indbygget selvmål for kommunen
Der ser nemt ud i et sparekatalog:
1. Åbningstiden reduceres med 13 timer ugentlig, og går fra 39,5 timer til 26,5.
2. Ni-personsbussen sælges.
3. Køkkenet lukkes.
4. Praktikophold for pædagogstuderende ophører.
5. To medarbejderes afskediges fra 2026. (To årsværk er den korrekte betegnelse)
De nuværende 7 medarbejdere tager hånd om ca. 200 af Fredericia Kommunes dårligst stillede borgere, hvilket giver 54 borgere til hver, og det er, fortæller brugerne, måske i overkanten af af hvad der er godt; både for personalet og ikke mindst brugerne.
Som det er nu, har hver ansat tilknyttet 27 brugere, og ud fra den regnemodel vil der være 54 brugere der kan henvende sig til kommunen og få et tilbud om hjælp – der ikke længere findes til dem.
Brugerne undrer sig rigtig meget over at der skal spares på køkkenet Der er nemlig ikke ansat personale i køkkenet Det er tre brugere selv der laver maden, naturligvis sund mad, og sælger den til de øvrige brugere. Det er der faktisk et overskud på.
Den salomoniske løsning
Forvaltningen erkender, at der vil være en oplevelse af forringelser for borgerne der bruger Stoppestedet. Reduceret “lukketid kan forstærke oplevelsen af ensomhed”, “kortere åbningstid kan betyde, at der kommer flere borgere i åbningstiden, hvilket øger risikoen for konflikter mellem borgere, ligesom nogle borgere kan fravælge tilbuddet.” “Lukkedage kan betyde øget behov for støtte i andre tilbud (bostøtte, psykiatri mv.).
Salg af bussen vil, skriver forvaltningen: “Der vil være færre ture og aktiviteter ud af huset, hvilket kan få betydning for brobygningen til andre tilbud og samarbejdspartnere.”
Løsningen er, eller ændringen af Stoppestedet er, at civile aktører overtager: Her nævnes “SIND, Frivilligcenteret, KFUM’s Sociale Arbejde, Landsforeningen for væresteder, Peer Partnerskabet med flere.”
Det vil kunne:
Styrke samarbejdet mellem kommune og civilsamfund, fagprofessionelle og frivillige.
Skabe mere glidende overgange fra kommune til civilsamfundet.
“Det ender med, at jeg tager livet af mig selv”
For Brian Nuppnau er der en ultimativ løsning, som er forsøgt før. Her kom andre til undsætning, og sørgede for, at det ikke gik så galt. Med hjælp fra Stoppestedet er et liv igen ved at blive bygget op, og dët liv er på spil. Brian Nuppnau og flere andre brugere har ikke længere de ressourcer der skal til, for at kæmpe.
DanmarkC TV mødte ved besøget flere ansatte. De udtaler sig naturligvis ikke, men det ses tydeligt på dem også, at brugerne har ret, når de siger der er en trygget stemning, og det her er alvor.
DanmarkC TV bringer lørdag et indslag om Jørgen Krogh Møller, Brian Nuppnau og alle de øvrige brugeres kamp for Stoppestedet – og den “familie” der giver et grundlag for en tålelig tilværelse. På gode dage!