FREDERICIA

Marius Andersen er én af kystlivredderne der gør Østerstrand sikker

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

DanmarkC TV var en tur på Østerstrand da solen bragede ned – vandet var dog kun 18 grader

Solen skinner over Østerstrand, og arbejder også på at få varmet Lillebælt op. Det markante livreddertårn er ikke til at overse, og det er som om strandgæsterne holder sig mellem de to flag kystlivredderne har sat op. Inden for det område har de deres fokus, og de kan se hvad der sker i vandet.

“Hvis nogen får problemer på vandet”
så er Marius Andersen og dagens kollega, Lukas, fuldstændig klar til at hjælpe – klar til at redde liv.

“Det er hovedgrunden til vi er her,” lyder det fra kystlivredderen. Lukas tog hele tjansen med at holde øje med badegæsterne, mens DanmarkC TV forstyrrede Marius.

Der er to kystlivreddere på arbejde sammen hver dag i otte timer: Fra 10 til 18. Og de fordeler arbejdet mellem sig; mellem at være oppe i tårnet, og nede ved strandgæsterne. Sker ulykken ude på Lillebælt, er der heller ingen tvivl om, hvem der gør hvad. Der skal handles professionelt og hurtigt, og der er ikke tid til diskussioner, lader Marius Andersen forstå.

Hvordan er vandet?
Et enkelt spørgsmål, men måske ikke helt så enkelt. Dagens starter med en tur på vandet, og den gentages flere gange i løbet af dagen. Derfor kan badegæster få konkret svar på strømforhold og om der er flere brandmænd i vandet end normalt. Og naturligvis temperaturen på vandet.

Marius Andersen, TrygFondens Kystlivreddere. Foto: DanmarkC TV.

Uddannelse i alt
Kystlivredderne, der arbejder under TrygFonden, er uddannet i alt fra at puste på et barns sår, sætte plaster på, og til det livreddende HjerteLungeRedning hvis en badegæst får hjertestop. Naturligvis råder livredderne over en hjertestarter, så de kan yde en professionel indsats indtil rednings- og lægebil når frem.

Uddannelsen foregår i løbet af foråret, og inden de sendes ud i tårnene ved Danmarks kyster, skal en prøve bestås. Efterfølgende bliver uddannelsen som kystlivredder vedligeholdt af TrygFonden, så vi alle ved, at de er opdateret på viden og rutine.

Præventiv opgave
Marius Andersen og de øvrige kystlivreddere har ingen myndighed, men de giver meget gerne gode og velunderbyggede råd. Dem plejer badegæsterne at rette sig efter.

“Det er jo ikke fordi ulykken sker tit, men det betyder ikke, vi bare står på stranden og holder skarpt øje med vandet. Vi vil også rigtig gerne være her som en form for præventiv arbejde. Hvis folk er i tvivl om noget, for eksempel at de har taget deres paddleboard med for første gang, kan de spørge os om det i dag er den rigtige dag at bruge det. Med hensyn til strømforhold med videre.” fortæller Marius Andersen, og forsætter: “Vi vil rigtig gerne tale med folk om vandet og stranden, så de føler sig trygge før de bader”

Han oplever generelt en nær kontakt til badegæsterne på Østerstrand, som han glæder sig over, for kystlivredderne vil gerne hjælpe med små og store ting, der gør badelivet trygt på Østerstrand.

Faglig stolthed
“Det her er ikke “Baywatch” eller film”, understregede Marius Andersen da DanmarkC TV udsendte bragte den gamle TV serie på bane. “Vi er her for at redde liv og hjælpe folk, og ikke alt det andet som serien handlede om”, præciserede Marius Andersen med fast stemme, og den eneste gang uden sit imødekommende smil!

DanmarkC TV bringer om kort tid et indslag om kystlivredderne der er klar til hjælpe, hvis ulykken sker.

Badegæsterne holder også øje med kystlivredderne. Her en badegæst der ser hvad Marius Andersen laver. Foto: DanmarkC TV.