FREDERICIA

En dyr Regions driftsstruktur koster på sundhedsregnskabet

Karsten Byrgesen, Politiker. Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

Det er de færreste mennesker der ved, hvad de fem helt identiske Regioner laver, bortset fra skandalesagerne om huller i lægedækningen i udkantsområderne og svigt af alvorligt syge mennesker, der må se de såkaldte behandlingsgarantier som varm luft. 

Heldigvis er der også mange gode historier, om tusindtal af patienter der oplever første klasses behandling og helbredelse, hvilket vidner om sundhedspersonalets dygtighed og engagement. 

Den nedsatte sundhedsstruktur kommission har peget på ændringer i Regionernes antal og organisation. Der er helt klart et stærkt behov for at regulere Regionerne, der blev oprettet den 1. januar 2007 i forbindelse med de 13 amters nedlæggelse og som en del af Strukturreformen.

De fem regioner er folkevalgte administrative enheder, hvis hovedopgaver er sundhedsvæsenet, regional udvikling så som natur og miljø, erhverv, turisme, beskæftigelse, uddannelse og kultur samt udvikling i regionernes udkantsområder og landdistrikter, jordforurening, forureningssager på land, råstofkortlægning og -planlægning, drift af en række institutioner for udsatte grupper og grupper med særlige behov på social- og specialundervisningsområdet og oprettelse af trafikselskab for regionen.

Vi skal have flest muligt sundhedskroner ud i den ”spidse ende” og ikke lade millionerne forbløde i et forvaltningsregime hvor der stort set ikke er plads til andet end rigtig mange og meget højtuddannede og højtlønnede mennesker. 

Danmark er geografisk alt for lille til at have fem kæmpe Regionshovedkvarterer med hver op til 2800 ansatte. Hertil kommer over 100.000 ansatte indenfor sundhedsområdet. 

Én regionslignende struktur i Vest- og én i Østdanmark kunne være et oplagt mål. Den geografiske spredning i landsdelen kan fastholdes ved at Regionernes fagområder ”fordeles” med f.eks. det somatiske (fysiske sygdomme) sygehusområde samlet i et tidligere regionsområde, Psykiatrien i et andet og den Regionale udvikling i et tredje osv. 

Herved effektiviseres områderne og medarbejdernes kompetencer anvendes optimalt. Der sikres også en ens- og retfærdig behandling af borgere og forvaltningssager. 

Sidst men ikke mindst slankes den enorme og ekstremt dyre offentlige forvaltning. Herefter kan dygtige og overflødige medarbejdere finde plads i et erhvervsliv der netop efterspørger de kompetencer der har ”hobet sig op” i Regionerne. 

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv