FREDERICIA

Ny udfordring for Fredericia: 16,2 % færre unge mellem 15-19 år i 2040

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Det vil medføre yderlige vanskeligheder med at rekruttere medarbejdere til kommune og erhvervsliv, og uddannelser kan rammes hårdt

Den udvikling kan give udfordringer for virksomheder og lokalsamfund, og SMVdanmark opfordrer kommunerne til at forberede sig.

Fredericia er ikke værst stillet, men sammenlignet med tal for landsplan er det nu heller ikke helt godt. På landsplan er faldet af unge frem mod 2040 på 10 procent, og det begynder allerede i 2030 at gå den helt forkerte vej.

Naboerne

Middelfart får en tilbagegang på 12,1 procent, Kolding 11,2 procent og Vejle er under 10 procent, og dermed ikke med i den opgørelse SMVdanmark har offentliggjort.

SMVdanmark

Problemet går igen i 87 ud af landets 98 kommuner, og det betyder, at kommuner i hele landet skal forberede sig på en fremtid, hvor der er færre unge, hvilket medfører udfordringer for uddannelser og erhvervsliv.  

“Antallet af unge har stor betydning for, om man kan opretholde uddannelsesmuligheder lokalt. Vi ser, at man i mange kommuner vil have en femtedel færre unge i den alder, hvor man normalt går på en ungdomsuddannelse. Hvis man ikke gør noget aktivt, så kan det blive starten på en ond cirkel, hvor færre uddannelsesmuligheder fører til, at flere unge flytter væk,” siger uddannelseschef i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen. 

Uddannelseschef i SMVdanmark, Kasper Munk Rasmussen. Privatfoto

Opfordringen lyder, at kommunerne skal tage fremskrivningen ganske alvorlig og lave en plan for, hvad man vil gøre. Af betydning er det, om udenlandsk arbejdskraft kan komme til at spille en større rolle, og måske samle uddannelser i kommunale campusløsninger.

SMVdanmark foreslår også, at kommunerne ser på, hvordan det kan gøres mere attraktivt at være lærling, og dermed fastholde dem i kommuner der kommer til at mangle lærlinge og håndværkere.

Endelig bør der ses på, hvordan der mere smidigt kan ansætte udenlandsk arbejdskraft.

“Man kan komme langt som kommune, men det er også noget, man fra Christiansborg kan være med til at understøtte” siger Kasper Munk Rasmussen.

Om SMVdanmark
SMVdanmark er paraplyorganisation for brancheorganisationer, lokale tværfaglige håndværker- og industriforeninger og over 1.000 direkte  medlemsvirksomheder. SMVdanmark repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder og er den eneste hovederhvervsorganisation, der udelukkende arbejder for SMV’ernes interesser – både nationalt, lokalt og på EU-plan