FREDERICIA

Marsvin i Lillebælt under pres, men stadig håb for hvalsafari

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Lillebælt er stadig et hotspot for marsvin, men den samlede bestand i de indre danske farvande er faldende. Naturpark Lillebælt og Miljøstyrelsen opfordrer til ansvarlig sejlads for at beskytte de sårbare havpattedyr.

Sommeren er højsæson for bådture, men det er vigtigt at huske på, at vores aktiviteter kan påvirke livet i havet. Marsvin, der er særligt talrige i Lillebælt, er følsomme over for undervandsstøj fra motorbåde.

– Det kan være en imponerende oplevelse at se et marsvin glide gennem vandet med sin kalv eller opleve springende delfiner over bølgerne, men vores nysgerrighed kan genere og forstyrre dyrene. Derfor er det en god ide at sætte sig ind i, hvordan man bør opføre sig i nærheden af dem. Det samme gælder sælerne på stranden, siger Nynne Elmelund Lemming, Miljøstyrelsen.

Marsvin stadig et tilløbsstykke

Selvom bestanden er faldende, er Lillebælt stadig et af de bedste steder i Danmark at opleve marsvin. Lokale turbåde overholder retningslinjer for ansvarlig sejlads og informerer gæster om, hvordan de kan nyde hvalerne uden at forstyrre dem.

– Vi ser dem stort set hver gang, men vi er bekymrede for havet, og jeg bliver trist når jeg hører det går så skidt for havet generelt, lyder det fra Line Schock Jepsen, der sejler med skibet Mira III.

Gode råd til ansvarlig sejlads

Naturpark Lillebælt og Miljøstyrelsen har udarbejdet en række anbefalinger, kaldet Code of Conduct, for at sikre ansvarlig sejlads omkring marsvin og andre havpattedyr. Disse råd opfordrer til at:

  • Sænke farten, især nær kendte marsvinområder.
  • Holde afstand til dyrene og undgå at omringe dem.
  • Minimere støj og undgå pludselige bevægelser.

Du kan i videoen herover høre mere fra Naturpark Lillebælt om hvordan man genere marsvinene i Lillebælt mindst muligt. Video: Naturpark Lillebælt

Bestanden af marsvin i de indre farvande falder

En ny europæisk undersøgelse viser en bekymrende tilbagegang i bestanden af marsvin i de indre danske farvande. Optællinger fra 2012 og 2016 viste ca. 40.000 marsvin, mens den nuværende bestand er nede på ca. 14.000.