FREDERICIA

Fredericia Musicalteater og SMUK fejrer 6. juli med jubilæumssang

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

En musikalsk oplevelse med et historisk tema

I anledning af 175-året for Slaget ved Fredericia har Fredericia Musicalteater fået skrevet sangen “Ud af mørket sammen”. Sangen fremføres i samarbejde med Slesvigske Musikkorps til koncert ved Fredericia Rådhus den 3. juli kl. 16.00, det oplyses idag i en pressemeddelelse fra Musicalteateret.

Koncerten er en del af Fæstningsdagene, der markerer årsdagen for Slaget ved Fredericia i 1849. Solisterne Christina Elisabeth Mørkøre og Diluckshan Jeyaratnam vil fremføre et bredt repertoire, herunder sangen “Ud af mørket sammen”, der er skrevet specielt til jubilæet.

En sang om samhørighed og håb

Teksten til “Ud af mørket sammen” er skrevet af Mads Æbeløe Nielsen og fortæller historien om Fredericias borgere, der sammen kommer ud af krigens mørke og mod en lysere fremtid. Selvom sangen er skrevet til 6. juli-dagene, kan den også tolkes til andre mørke perioder i Danmarks historie og nutid, hvor befolkningens samhold har båret dem gennem krig og kriser.

En gave til Fredericia

– Fredericia har en lang og stærk historie, hvor byens borgere har været en stor del af fremdriften. Både som fæstningsby og kulturby. Fredericia Musicalteater står i dag på skuldrene af en lang teatertradition i byen med både op- og nedture, men vi er her endnu på grund af publikum fra især Fredericia og omegn, der bliver ved med at besøge os. Derfor ville vi gerne give lidt tilbage til byens historie med en sang, der både hylder fortiden, men også har moderne relevans for Fredericia anno 2024 på grund af sit moderne udtryk og tonesprog, udtaler teaterdirektør Thomas Bay i pressemeddelelsen.

Musikken er komponeret af Kristoffer Rahbek og til koncerten spilles den af Slesvigske Musikkorps under ledelse af dirigent Stig Mærsk. Foruden koncerten i Fredericia spiller Slesvigske Musikkorps og Fredericia Musicalteater også koncert på Koldinghus den 4. juli. Koncerten ved Fredericia Rådhus 3. juli kl. 16.00 er gratis.

Læs sangteksten her:
Ud af mørket sammen
Har du stået på den mørke vold
Og tænkt en nat var læng’re end år?
Har du gået i den tomme by
Og tænkt du ikke når daggry,
Uanset hvor langt du går?

Bølger knækker mod stranden
Igen og igen
Og storme flår os fra hinanden
Igen og igen
Og ord forsvinder i stilhed
i stilhed

Men igen står solen op over Fyn
Krydser bæltet og vækker by’n
Igen bli’r gader fulde af sang
Midt i stilhedens efterklang
for når storme bryder ud
Står vi op og bryder ud –
Ud af mørket sammen

Har du stået i den mørke nat
Og følt du så dit liv brænde ned?
Har du gået i den tavse havn
og følt at dybet hvisker dit navn
mens du længes mod dets fred?

Isen knækker mod stranden
Igen og igen
Og tiden flår os fra hinanden
Ingen og igen
Og ord forsvinder i afmagt
i afmagt

Men igen står solen op over Fyn
Krydser bæltet og vækker by’n
Igen bli’r gader fulde af sang
Midt i stilhedens efterklang
for når storme bryder ud
Står vi op og bryder ud –
Ud af mørket sammen