Frivillige gør en forskel: Region Syddanmark hyldede indsatsen med priser
Region Syddanmark hyldede frivillige, der gør en forskel for udsatte borgere, patienter og pårørende
Frivilligheden trives godt i Region Syddanmark. Det er de 47 indstillinger til regionens frivillighedspris et levende bevis på. Mandag 29. april blev vinderne af prisen kåret på Hotel Trinity i Fredericia, da regionen uddelte prisen for ottende gang.
Hovedprisen gik i år til de frivillige i Social Sundhed Odense, som hjælper udsatte borgere med at navigere i sundhedsvæsenet ved for eksempel at hjælpe dem til lægen eller på sygehuset.
Prisen blev overrakt af regionsrådsformand Bo Libergren (V), som er formand for den dommerkomité, der har fundet vinderne:
– Et besøg hos lægen eller en tur på sygehuset kan være en stor udfordring for psykisk sårbare og udsatte borgere. Derfor er det en kæmpe hjælp for dem, at der kommer en frivillig og sørger for, at de kommer afsted og hjem igen. En frivillig, der også kan hjælpe dem med at huske alle de vigtige beskeder, de får på sygehuset eller hos lægen. I dommerkomitéen synes vi, at Social Sundhed Odense gør en prisværdig indsats for at mindske ulighed i sundhed og derfor i høj grad fortjener at modtage hovedprisen.
Hovedprisen til Social Sundhed Odense
Hovedprisen gik i år til de frivillige i Social Sundhed Odense, som hjælper udsatte borgere med at navigere i sundhedsvæsenet ved for eksempel at hjælpe dem til lægen eller på sygehuset.
Prisen blev overrakt af regionsrådsformand Bo Libergren (V), som er formand for den dommerkomité, der har fundet vinderne:
Med prisen følger 50.000 kr. til at udvikle samarbejdet mellem Social Sundhed Odense og OUH.
Levende musik beroliger patienterne
Region Syddanmark har i år indført to nye priser som erstatning for de to mindre priser, regionen plejer at uddele.
Den ene af de to nye priser er Trivselsprisen på 10.000 kr. Den gik i år til de studerende på Danish National Academy of Music, der én gang om ugen spiller små, stille koncerter på patienternes stuer på OUH’s intensivafdeling.
Dommerkomitéens begrundelse var blandt andet, at den levende musik skaber en beroligende stemning og kan være en tiltrængt pause til patienter og pårørende fra det tankekaos og de bekymringer, som ofte er forbundet med en indlæggelse på intensiv.
Hjælp med sundhedsapps og it
Den anden nye pris, Den Gode Idé, gik til APP-guiderne på Sygehus Sønderjylland. I en skranke tæt ved sygehusets hovedindgang hjælper de borgere, patienter og pårørende, som har udfordringer med forskellige sundhedsrelaterede apps og it-løsninger.
Dommerkomitéen lagde vægt på, at APP-guiderne gør en stor forskel for den gruppe mennesker, der ikke er trygge ved it, og at det er en rigtig god idé, som heldigvis er udbredt på flere af regionens sygehuse.
Frivillige til Royal Side Run løber med Publikumsprisen
Vinderne af årets Publikumspris blev også kåret til prisuddelingen. Næsten 1.000 syddanskere har stemt på deres favorit i en SMS-afstemning, der har fundet sted i perioden 4. april til 22. april 2024.
Publikumsprisen gik til de cirka 150 frivillige, der i maj 2023 gjorde det muligt for 200 borgere med handicap af deltage i Royal Side Run i Nyborg. Royal Side Run er blevet til i et samarbejde mellem det regionale Handicapcenter Fyn og Nyborg Kommune, og de mange frivillige var med til at stable arrangementet på benene samt hjælpe borgerne med at gennemføre motionsløbet enten på egne ben, på cykel eller i kørestol.
“Vi er dybt taknemmelige for den store indsats, som alle frivillige yder i Region Syddanmark,” siger regionsrådsformand Bo Libergren (V). “De frivillige er med til at gøre en kæmpe forskel for mennesker i en svær situation, og de fortjener al den anerkendelse, de kan få.”
Frivillighedsprisen er en årlig pris, der uddeles af Region Syddanmark for at sætte fokus på den uvurderlige indsats, som frivillige yder i sundhedsvæsenet. Prisen er på 50.000 kr. til hovedprismodtageren og 10.000 kr. til vinderne af Trivselsprisen og Den Gode Idé. Publikumsprisen er en hyldest til alle de frivillige, der gør en forskel i Region Syddanmark.
Dommerkomitéen bestod af:
- Bo Libergren (V), regionsrådsformand
- Bente Gertz (S), regionsrådsmedlem
- Christian Schacht-Magnussen, socialdirektør
- Kim Callesen, Headspace (Udsatterådet)
- Ib Poulsen, LEV (Kontaktforum for Handicap)
- Anne Hvidberg, Landsforeningen SIND (Psykiatrisk Dialogforum)
- Rita Bruun, Nyreforeningen (Sundhedsbrugerrådet)
- Betina Bendix, direktør, TV SYD
Det har været dommerkomitéens opgave at nominere de seks frivillige indsatser og finde vinderen af hovedprisen, Trivselsprisen og prisen for Den Gode Idé.