Kort Nyt

Region Syddanmark bliver selvforsynende med blodplasma

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Nyt plasmaferesecenter i Kolding skal sikre lettere adgang for donorer og gøre regionen selvforsynende

Region Syddanmark har afsat 55 mio. kr. til et nyt plasmaferese- og fuldblodstappecenter i Kolding.

Centret skal give borgerne i Trekantområdet lettere adgang til at donere blodplasma og samtidig gøre Region Syddanmark 100 procent selvforsynende med den livsvigtige væske. Det oplyser Regionen i en pressemeddelelse.

Både globalt og i Danmark er der mangel på blodplasma. Blodplasma bruges til fremstilling af medicin med immunglobulin og albumin, som er livsvigtig for en lang række patienter – blandt andet patienter med blødersygdomme, visse typer kræft og nedsat immunforsvar.

Foto: Region Syddanmark. Karsten Uno Petersen (S), Formand for Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling i Region Syddanmark, glæder sig til, det nye center står klart:

– Vi har brug for al den blodplasma, vi kan få, så kritisk syge patienter kan få den medicin, de har behov for.  Vi har i Region Syddanmark en ambition om, at vi skal være selvforsynende med blodplasma, og derfor satte vi i 2022 gang i arbejdet med at etablere et nyt center i Kolding. Nu er vi klar til at tage det næste skridt, siger Karsten Uno Petersen (S).

Regionen satser stort på nyt center
I Region Syddanmark er der kun blodplasma til at producere cirka 80 procent af den livsvigtige medicin, der er behov for. Derfor besluttede regionsrådet i 2022 at etablere et nyt center i Kolding med 16 lejer til plasmatapning og fire lejer til fuldblodstapning.

Det nye center skal ligge på Esbjergvej 34-36 i Kolding og er planlagt til at åbne i 2026.

Der er lagt stor vægt på indretningen af centret, så det skal være en god oplevelse for donorerne at opholde sig der.

Fakta om blod- og plasmatapning

  • For at blive bloddonor skal man være mellem 17 og 65 år, være sund og rask og veje mindst 50 kg.
  • Tapning af blod kan ske som fuldblodstapning (normal tapning) eller som “høst” af enkelte elementer af blodet, for eksempel plasma og blodplader.
  • Ved en blodplasmatapning føres blodet over i en maskine, som opdeler blodet i plasma, røde blodlegemer og blodplader. Plasmaet sorteres fra, mens røde blodlegemer og blodplader føres tilbage til donoren.