Kort Nyt

77 år i frihed

Frihed kan man ikke tage for givet. Derfor markeres Danmarks befrielse hvert år i Fredericia

Fredag den 4. maj 1945 kl. 20.36 lød frihedsbudskabet fra BBC i London. Det er et budskab, der til stadighed minder os om, at frihed og fred ikke kan tages for givet. Derfor markerer Fredericia hvert år årsdagen med taler, musik, sang, kranse og fakkeloptog. 

I år fejrer Fredericia Kommune, at det er 77 år siden Danmark blev befriet. 

Traditionen tro starter 4. maj-arrangementet ved Frihedsmonumentet foran Fredericia Banegård, hvor Fredericia Postorkester varmer op med musik. Kl. 19.00 indledes mindehøjtideligheden med faneindmarch og afspilning af 

Frihedsbudskabet. 

Årets hovedtaler er brigadegeneral Christian Herskind, og han vil gå på talerstolen, inden der bliver lagt kranse og buketter ved monumentet.

Som afslutning på mindehøjtideligheden ved monumentet synges ”Altid frejdig når du går”.

Omkring kl. 19.40 gør Fredericia Postorkester, Hjemmeværnet og publikum klar til fakkeloptog op Jernbanegade Vesterbrogade, Norgesgade og Jyllandsgade til Rådhuspladsen. Her vil borgmester Steen Wrist byde velkommen, og derefter begynder uddelingen af Arlette Andersens frihedspris.  

I dagene omkring 4. maj har du mulighed for at se spændende udstillinger på biblioteket om blandt andet forbudte bøger og deltage i et 4. maj-løb for børn. Der er også masser af historiske fortællinger i midtbyen og oplevelser på Bunkermuseet, der har åbent både den 4. og 5. maj. 

Har du endnu ikke set filmen om Arlette Andersen, er der mulighed for at komme gratis i biografen, ligesom der også vil være mindegudstjeneste og alsang i byens kirker. 

Du kan se hele programmet for fejringen af befrielsen på www.fredericia.dk

Sæt lys i vinduerne

4. maj-komiteen håber, at mange fredericianere vil være med til at mindes befrielsesdagen og markere den med lys i vinduerne. Lysene minder os om glæden ved vores egen frihed og maner til eftertanke i forhold til krige og uroligheder andre steder i verden.