Kort Nyt

69 procent: Partihoppere skal smides ud af Folketinget 

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Når folketingsmedlemmer skifter parti midt i valgperioden, bør de ikke kunne beholde pladsen i Folketinget, mener et stort flertal af vælgerne i en ny måling

DANMARK: Den politiske sæson var knapt begyndt efter sommerferien, før endnu en folketingspolitiker valgte at skifte parti. Denne gang er det den tidligere udviklingsminister Christian Friis Bach, der efter 40 år som medlem af Radikale Venstre nu har meldt sig ind i Venstre. Dette skifte markerer endnu et kapitel i en stigende tendens af partihoppere i dansk politik.

Det skriver DR.dk i dag, som har bedt Epinion undersøge befolkningens holdning.

Rekordmange partihoppere skaber debat
De seneste fem år har hele 34 folketingsmedlemmer forladt deres oprindelige parti midt i en valgperiode, men alligevel beholdt deres plads i Folketinget. Dette fænomen vækker bekymring blandt vælgerne, som i stigende grad sætter spørgsmålstegn ved politikernes loyalitet over for de partier, de oprindeligt blev valgt ind for.

En nylig meningsmåling fra analyseinstituttet Epinion afslører, at 69 procent af danskerne mener, at en folketingspolitiker, der forlader sit parti midt i en valgperiode, bør træde helt ud af Folketinget. De ønsker, at pladsen i stedet skal gå til en anden fra det parti, som politikeren oprindeligt repræsenterede. Kun 13 procent er uenige, mens 18 procent er i tvivl.

Ekspert: “Politikerlede kan blive en konsekvens”
Den markante modstand mod partihoppere blandt vælgerne overrasker ikke Kasper Møller Hansen, professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

“Det virker naturligt, fordi partierne er så vigtig en del af vores demokrati,” forklarer Kasper Møller Hansen. Han peger på, at den stigende tendens med partihop kan føre til en øget politikerlede blandt befolkningen, da det underminerer tilliden til det politiske system.