FREDERICIA

65 er hjemløse i Fredericia, hvilket er en stigning på tre siden 2022

Af Steen Knudsen & Mads Wiig Ehmsen

Jan Filbært udpeges formentlig om kort tid til ny formand for Udsatterådet i Fredericia

En ny rapport fra VIVE viser at antallet af hjemløse i Syd- og Sønderjylland er på 745 personer. Se skema nederst i artiklen.

Rapporten fremhæver, at reformen har givet kommunerne et større incitament til hurtigt at finde boliger til hjemløse. Sammen med boligtilbuddene ydes der også social støtte, som gør overgangen til egen bolig lettere.

Jan Filbært forventes udpeget som ny formand for Udsatterådet i Fredericia. Foto: DanmarkC TV.

Fredericia Kommune

Mens regionen samlet set oplever en positiv udvikling, viser tallene fra Fredericia en modsatrettet tendens. Her er antallet af hjemløse steget fra 62 i 2022 til 65 i 2024.

I en udtalelse fra Social-, Bolig- og Ældreministeriet påpeges det, at stigningen i Fredericia blandt andet kan skyldes eftervirkninger af coronarestriktionerne. De restriktioner ramte mange sociale tilbud, hvilket gjorde det sværere for hjemløse at få adgang til hjælp og natvarmestuer.

Udsatterådet i Fredericia

Udsatterådet i Fredericia står i øjeblikket uden formand, idet Bjarne Dahlmann fratrådte for cirka en måned siden på grund af nyt arbejde i Vejle. Formanden for Udsatterådet udpeges af Senior- og Socialudvalget, og det forventes at Jan Filbært udpeges på det kommende møde i udvalget.

DanmarkC TV har derfor spurgt Jan Filbært om hans holdning til de 65 hjemløse der er registreret i Fredericia Kommune?

– Selvom stigningen måske synes lille, er det stadig 65 mennesker for mange i et rigt samfund som vores. Vi har et princip om “Housing First”, men det ser ud til, at implementeringen halter.

“Housing First” er en tilgang, hvor man tilbyder permanent bolig til hjemløse som det første skridt, før man tager fat på andre udfordringer som misbrug eller psykiske lidelser. 

– Desværre går processen langsomt. Kommunen bør speede denne proces op ved at gå i dialog med boligorganisationerne for at sikre flere lejligheder til rådighed. Det er vigtigt at afklare, hvor mange lejligheder der er behov for, og hvilken type boliger der er mest hensigtsmæssige, lyder opfordringen fra Jan Filbært, der forsætter:

– Det er ikke nok blot at tildele en bolig. Mange hjemløse har brug for massiv støtte for at kunne tilpasse sig en ny tilværelse i egen bolig. Uden den nødvendige hjælp risikerer vi, at de falder tilbage i misbrug eller igen ender på gaden. Erfaringer viser, at uden støtte kan overgangen fra gaden til egen bolig være overvældende for den enkelte.

At spare betyder flere udgifter

– Derudover er der bekymring over kommunens planer om at fjerne en million kroner fra et budget på tre millioner til det vigtige sociale tilbud Stoppestedet. Sådanne besparelser kan have alvorlige konsekvenser for de mest sårbare borgere og kan på længere sigt føre til større udgifter, hvis flere mennesker falder igennem sikkerhedsnettet, advarer Jan Filbært, og tilføjer: Vi kan ikke spare os ud af problemet med hjemløshed; vi er nødt til at investere os ud af det. Det kræver en langsigtet strategi og vilje til at prioritere menneskelige værdier over kortsigtede økonomiske besparelser.

En bolig er kun første skridt

Jan Filbært mener, at ved at investere i støtte og boliger til hjemløse kan der skabes et bedre liv for de hjemløse og samtidig opnår kommunen besparelser på længere sigt gennem reducerede omkostninger til akutberedskab, sundhedsydelser og andre sociale områder.

– Det er på tide, at kommunen tænker i bredere perspektiver og fokuserer på, hvordan vi kan skabe løsninger, der gavner flest mulige borgere. Ved at flette indsatserne sammen og samarbejde på tværs af kommunen kan vi skabe en mere inkluderende by, hvor ingen efterlades på gaden, lyder det afsluttende fra Jan Filbært der formentlig udpeges til formand for Udsatterådet i Fredericia om kort tid.

Danmark: Større fokus på unge hjemløse på landsplan

Ifølge VIVE-rapporten er der ikke sket en reduktion i antallet af unge hjemløse i løbet af de sidste to år. Denne gruppe kræver en særlig indsats, og løsningen kan være den såkaldte Housing First-strategi, der kombinerer adgang til boliger med målrettet social støtte.

Realdania har i flere år været engageret i arbejdet med at reducere hjemløsheden blandt unge og arbejder tæt sammen med Hjem til Alle Alliancen om at implementere Housing First i større skala. Strategien har vist gode resultater både i Danmark og internationalt, især i Finland, hvor hjemløsheden er reduceret markant.

Vi kan se, at Housing First virker, hvis det bliver implementeret korrekt. Det kræver samarbejde mellem flere parter og en dedikeret indsats for at sikre, at de hjemløse får den nødvendige støtte,” siger Kira West, direktør i Hjem til Alle.

Boligmangel bremser indsatsen

En af de største udfordringer i kampen mod hjemløshed er manglen på betalelige boliger i de større byer, herunder Fredericia. Realdania arbejder derfor på at skabe nye muligheder for at skaffe flere billige boliger, også ved at samarbejde med private boligudbydere.

Vi oplever en stigende interesse fra private boligaktører, der gerne vil tage et socialt ansvar. Men vi har brug for en stærkere samarbejdskultur mellem kommunerne og de private aktører for at skabe varige løsninger,” siger Mette Margrethe Elf, projektchef i Realdania.

Fremtidens herberger

Med hjemløsereformen er der også kommet øget fokus på, hvordan herberger kan hjælpe hjemløse med at gøre overgangen til egen bolig lettere. Realdania samarbejder i øjeblikket med Kirkens Korshær om at ombygge et herberg i Aalborg, der skal afprøve nye metoder til at støtte hjemløse bedre.

Vi skal tænke nyt og arbejde med, hvordan det fysiske miljø kan støtte indsatsen. Det kan være alt fra arkitekturen til de sociale tilbud på herbergerne, der kan gøre en forskel,” siger Mette Margrethe Elf.

Uddrag fra VIVE-Rapporten omkring Hjemløshed i 2024. Grafik: VIVE