Home FREDERICIA 50 år med undervandsarkæologi afsnit 4:8 – Hvem var stenalderfolket?
50 år med undervandsarkæologi afsnit 4:8 – Hvem var stenalderfolket?

50 år med undervandsarkæologi afsnit 4:8 – Hvem var stenalderfolket?

0

De levede i huler, tegnede på klippevægge og trak kvinderne i håret.
Sådan kender man dem i hvert fald, stenalderfolkene, men i virkeligheden dækker ‘stenalderen’ over en periode fra ca. 12.800 f.Kr. til 1.800 f.Kr., og er inddelt i ‘Jægerstenalder’ (12.800 f.Kr. – 3.900 f.Kr.) og ‘Bondestenalder’ (3.900 f.Kr. – 1.800 f.Kr.).

Jægerstenalderen var hovedsageligt kendetegnet ved, at menneskene ikke eller kun i kortere perioder boede et fast sted, og hvor maden størstendels kom fra jagt og indsamling. I bondestenalderen derimod, var menneskene overvejende bofaste og skaffede store dele af maden ved dyrkning af jorden og husdyrshold.

Men det var ikke bare husdyr og marker som forsørgede stenalderfolket, især havet var en stor fødekilde. Og det er så her man begynder at se revner i fortællingen om de primitive huleboere. Deres udstyr for eksempel, lignede vores nuværende til forveksling, og fiskesnøren blev bundet med dobbelt halvstik.

Her ses en rekonstruktion af en åre fra stenalderen. Designet er stadig fuldt funktionelt i dag.

Følg med i næste afsnit af ’50 år med undervandsarkæologi’, når Hans Dal fortæller om stenalderfolket, og hans fund fra deres bopladser.

Hans Dal besigtiger stenalderkranier på havets bund.

Du kan se udsendelsen på DanmarkC TV på Kanal SYD på lørdag, ellers kan du se indslaget herunder, samme dag, klokken 13:00:

Du kan også følge os på http://www.YouTube.com/DanmarkCTV