Home FREDERICIA 50 år med undervandsarkæologi 7:8 – Undervandsudgravning
50 år med undervandsarkæologi 7:8 – Undervandsudgravning

50 år med undervandsarkæologi 7:8 – Undervandsudgravning

0

I dette afsnit af ’50 år med undervandsarkæologi’ fortæller Hans Dal om de store udfordringer de måtte løse da de som nogle af de første i verden, begyndte på arkæologiske udgravninger under vandet.
På dette tidspunkt, i slut 70’erne, var der ingen viden at hente på området, så Hans Dal og hans dykkerkammerater måtte selv opfinde måden at overføre arkæologernes metoder fra land til under vand.

Arkæologisk arbejde på land kræver alverdens værktøjer og redskaber, men på havbunden gælder andre regler. Gravemaskinen og trillebøren var ikke meget værd under vandet og målesystemet man benytter sig af under udgravninger på landjorden kunne heller ikke overføres til undervandsudgravninger.

I 1978 blev det besluttet at der skulle ske en prøveudgravning på en 14 dages tid i Tybrind Vig, som Hans Dal et år tidligere, sammen med sine dykkerkammerater, havde støvsuget for oldtidsfund. De havde dog ikke forestillet sig, at de skulle til at grave i havbunden for at finde troværdige spor fra fortiden.

Det blev dog kravet, da det gik op for dykkerne, at det som ligger frit tilgængeligt på havbunden ikke kan bruges i arkæologisk forstand eksempelvis på grund af strømforholdene i Lillebælt som flytter på tingene.

Følg med i næste afsnit af ’50 år med undervandsarkæologi’ og hør Hans Dal fortælle meget mere om undervandsudgravning.

Du kan også se indslaget lige her på lørdag klokken 13:

Husk at følge os på http://www.YouTube.com/DanmarkCTV