FREDERICIA

50 år med undervandsarkæologi 5:8 – Jagt og fiskeri i stenalderen

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Jægerstenalder og bondestenalder

Hans Dal fortsætter hvor han slap, og fortæller i denne uges afsnit af ’50 år med undervandsarkæologi’ om betydningen af jagt og fiskeri i stenalderen.
I sidste afsnit fandt vi ud af, at stenalderen ikke bare er én alder, men opdelt i mange forskellige tidsperioder. De to store er kendt som; jægerstenalder og bondestenalder.

Langt de fleste jægerstenalderfolk levede i små samfund som hurtigt kunne flytte hvis det blev nødvendigt. Det gjorde de eksempelvis fordi det blev for besværligt at finde mad i samme område.
Datidens mennesker var nemlig ikke kun jægere, de var også samlere. Alt fra frugt og vildæbler til nødder og bær blev samlet og spist.

Jagt og fiskeri i stenalderen

Der var jægere, andre samlede og nogle tredje fiskede. Men hvordan foregik fiskeriet i stenalderen?
I sidste afsnit viste Hans Dal padleårerne de fandt ved Tybrind Vig og det var her tanken slog ham; at hvis der er årer, må der også være både.
Man ved da også, at der har eksisteret skindbåde som har været lette og mobile modsat de mere kendte stammebåde.

Modsat Alperne, hvor Ötzi kunne ligge bevaret i ca. 5.000 år, er der i Lillebælt ikke forhold til at bevare organisk materiale. Det betyder at chancerne for at finde en velbevaret skindbåd er lig nul. Der kan derimod findes stammebåde og det er ikke alle mysterier vi kan gennemskue i dag – for eksempel agterskottet, en rumadskillelse bagerst i båden.

Gennem tiden har flere hold rekonstrueret stammebådene som på billedet nedenfor, og med Hans Dals egne ord så sejler de ‘ganske fortrinligt’.

(Artiklen fortsætter under billedet..)

Du kan se udsendelsen på DanmarkC TV på Kanal SYD klokken:

00:30, 03:30, 06:30, 09:30, 12:30, 15:30, 22:00

Ellers kan du se afsnittet på lørdag klokken 13, lige her:

Du kan også følge os på http://www.YouTube.com/DanmarkCTV