FREDERICIA

4. maj: ‘Vi har pligt til at tale om frihed og give fortællingerne videre’, sagde Kaj Ejlersen tre år før sin død i 2020

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Tina Hjort-Eilersen, barnebarn af frihedskæmper Kaj Ejlersen, navngiver plads ved Frihedsmonumentet den 4. maj 2023

Frihed kan man ikke tage for givet.
Derfor markeres Danmarks befrielse hvert år i Fredericia.
Fredag den 4. maj 1945 kl. 20.36 lød frihedsbudskabet fra BBC i London. Det er et budskab, der til stadighed minder os om, at frihed og fred ikke kan tages for givet. Derfor markerer Fredericia hvert år årsdagen med taler, musik, sang, kranse og fakkeloptog.

I år markerer Fredericia Kommune, at det er 78 år siden Danmark blev befriet.
Traditionen tro starter 4. maj-arrangementet ved Frihedsmonumentet på 4. maj-pladsen overfor Fredericia Banegård, hvor Fredericia Postorkester varmer op med musik.
Kl. 19.00 bliver mindehøjtideligheden indledt med faneindmarch og afspilning af Frihedsbudskabet.

Frihedskæmper Kaj Ejlersen som mange husker ham ved Frihedsmonumentet gennem mange år. Privatfoto

Pladsen bliver i år også navngivet4. maj-pladsen” af Tina Hjort-Eilersen, barnebarn af frihedskæmper Kaj Ejlersen. 

Kort om frihedskæmperen Kaj Ejlersen

Kaj Ejlersen var født i Fredericia i 1924. Her voksede han op og kom med i modstandsbevægelsen. Han blev arresteret af den tyske besættelsesmagt og interneret på Staldgården i Kolding, men slap derfra og gik siden under jorden.
Ved krigens afslutning var Kaj Ejlersen altså 21 år!
Kaj Ejlersen var i lang årrække formand for Frihedskampens Erhvervshæmmede. Han holdt livet igennem det løfte, at ville ære og mindes de mange, heriblandt nære kammerater fra modstandsbevægelsen, der ikke overlevede besættelsen.
Kaj Ejlersen døde i 2020

Søren Pind er hovedtaler i 2023 ved Frihedsmonumentet. Privatfoto.

Årets hovedtaler er tidligere minister Søren Pind, og han vil gå på talerstolen, inden der bliver lagt kranse og buketter ved monumentet.

Som afslutning på mindehøjtideligheden ved monumentet synges ”Altid frejdig når du går”.

Omkring kl. 19.40 gør Fredericia Postorkester, Hjemmeværnet og publikum klar til fakkeloptog ad Jernbanegade, Vesterbrogade, Norgesgade og Jyllandsgade til Rådhuspladsen. Her vil borgmester Steen Wrist byde velkommen, og derefter begynder uddelingen af Arlette Andersens frihedspris. 

Arlette Andersen. Arkivfoto.

I dagene omkring 4. maj har du mulighed for at se en spændende udstillinger på biblioteket og deltage i deres 4. maj-konkurrence. Der er også masser af historiske fortællinger i midtbyen og oplevelser på Bunkermuseet, der har åbent både den 4. og 5. maj.

Der er også mulighed for en spændende byvandring om Besættelsestidens Fredericia, ligesom der også vil være mindegudstjeneste i blandt andet Sct. Michaelis Kirke.

Du kan se hele programmet for fejringen af befrielsen på https://www.fredericia.dk/nyheder/program-fejringen-af-4-maj-uddeling-af…

Sæt lys i vinduerne
4. maj-komiteen håber, at mange fredericianere vil være med til at mindes befrielsesdagen og markere den med lys i vinduerne. Lysene minder os om glæden ved vores egen frihed og maner til eftertanke i forhold til krige og uroligheder andre steder i verden.