Kultur

4.MAJ : BESØG EN BUNKER

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Tag en tur med under jorden i Fredericia 

Temaet for 4. maj-vandringen i år er ”Under jorden i Fredericia”, og det skal forstås både i overført og konkret betydning

Under anden verdenskrig var Fredericia centrum for en af Sydjyllands bedst organiserede og effektive sabotagegrupper. Det havde omkostninger – ikke bare for sabotørerne selv, men også deres nærmeste, og de der bl.a. skjulte dem.

bunkerDerfor var der desværre også en bred vifte af mennesker, som var tvunget til at gå under for at redde deres liv.

4.maj-vandringen starter ved bymuseet kl. 16.30 og fortsætter rundt i byen og ender ved det genåbnede Bunkermuseum, som i dagens og vandingens anledning vil blive åbnet, så deltagerne kan se den nye udstilling. Vandringen slutter kl. 18, så der er god mulighed for at deltage i 4. maj-arrangementet og uddelingen af Arlette Andersens frihedspris, som starter ved mindestenen ved banegården kl. 18.30.

 

Fredericia under jorden

Bunkermuseet udstiller en række billeder og lydklip med fortællinger fra besættelsen i Fredericia. Udstillingen tager udgangspunkt i 4 temaer: ”Luftalarm”, ”Sabotage og schalburgtage”, ”Forholdet til tyskerne” og ”Briterne kommer”.

Lydklippene stammer fra Museerne i Fredericias digitale udstilling ”Far, hvad er fred? ” – Fortællinger fra Befrielsen, som blev lanceret i 2015 i forbindelse med 70-året for Danmarks Befrielse. Her fortæller forskellige mennesker om deres oplevelser som børn og unge under Besættelsen.

Du kan læse mere om udstillingen på www.fredericiahistorie.dk og i appen ”Museerne i Fredericia”.

bunker

Bunkeren i Fredericia

Bunkermuseet er et af de ca. 5.800 beskyttelsesrum, der i slutningen af besættelsen blev opført i landets større byer for at beskytte civilbefolkningen i forbindelse med luftangreb.

Når de allierede flyvemaskiner fløj ind over Danmark, blev der blæst luftalarm. Sirenerne satte i med en stigende og faldende hyletone, der varede et minut. Når der var alarm, standsede trafikken, og alle mennesker skulle i løbet af tre minutter gå til et beskyttelsesrum.

I Fredericia var der i løbet af krigen 100 luftalarmer. I nogle byer var der flere, i andre langt færre.

 

Der blev lavet beskyttelsesrum overalt i Danmark. De blev indrettet i kældre under huse, beboelsesejendomme, på arbejdspladser, skoler, hospitaler, teatre og andre steder, hvor mange mennesker var samlet.