Home FREDERICIA 290 deltager i Auschwitz-dag i Fredericia med overleveren Arlette Andersen
290 deltager i Auschwitz-dag i Fredericia med overleveren Arlette Andersen

290 deltager i Auschwitz-dag i Fredericia med overleveren Arlette Andersen

0

290 deltager i Auschwitz-dag i Fredericia med overleveren Arlette Andersen

Det har overgået alle forventninger. Interessen for at deltage i markeringen af den internationale befrielsesdag for udryddelseslejren Auschwitz har været så stor, at vi som arrangør, sammen med Christianskirken i Fredericia, må melde totalt udsolgt.

290 personer har ønsket at deltage i arrangementet fredag aften den 27. januar, hvor en af de sidste overlevende, 92-årige Arlette Andersen, blandt andet vil deltage sammen med historiker Otto Rühl fra Helsingør.

De oprindelige rammer for mindeaftenen var foredrags- og mødesalen, Christianshus, i Christianskirken med plads til 150 deltagere. Disse pladser var besat i løbet af blot tre dage. Derefter fortsatte tilmeldingerne i en lind strøm. Kirkens menighedsråd sadlede straks om og tilbud at stille kirkerummet med væsentlig flere siddepladser til rådighed. Tilmeldingerne fortsatte, og med 290 gæster er alle siddepladser i kirken nu fyldt op.

Første gang i Fredericia

Det er helt utrolig at se, hvor stor interessen er for at være med til at markere, at det i år er 72 år siden, at russiske styrker befriede en af de mest berygtede udryddelseslejre, Auschwitz. Der er dog ingen tvivl om, at mange af gæsterne på fredag kommer, fordi de gerne vil møde og høre om Arlette Andersen, som i 25 år ved 426 foredrag har fortalt næsten 100.000 mennesker om at overleve Auschwitz.

Det er første gang nogensinde, at den årlige internationale mindedag for befrielsen af Auschwitz, 27. januar, bliver markeret i Fredericia – på trods af at én af de overlevende, Arlette Andersen, har boet i byen siden begyndelsen af 1950´erne med sin mand, Ole Andersen samt sønnen Christian og datteren Annett Andersen. Derfor er det fantastisk, at så mange mennesker bakker op om arrangementet.

Hvorfor mindedag om Holocaust?

Udover Arlette Andersen deltager historikeren Otto Rühl, der til daglig er underviser på Helsingør Gymnasium, i mindearrangementet på fredag, og vil fortælle om baggrunden for markeringen af Auschwitz-dagen. Otto Rühl, der medvirker i vores dokumentarfilm om Arlette, er medlem af The International Holocaust Remembrance Alliance, der arbejder med at sikre mindet om Holocaust. Otto Rühl har fra starten i 2000 været en del af arbejdsgruppen bag markeringen af Auschwitzdagen i Danmark.

Uddrag af dokumentarfilmen

På nuværende tidspunkt er vi langt fremme i arbejdet med dokumentarfilmen, ”Arlette – en historie vi ikke må glemme”, om Arlette Andersen, og ved arrangementet vil der blandt andet blive vist uddrag af filmen. Ligeledes vil der blive vist andre filmoptagelser omkring Arlettes historie – blandt andet fra universitet i Clermont Ferrand. Her er der hvert år er en særlig ceremoni, hvor datoen den 25. november 1943 mindes. Det var denne dag at Arlette Andersen sammen med næsten 100 andre jøder blev arresteret på universitetet og ført til Auschwitz via Drancy-lejren.

Arrangør af Auschwitz-dagen er holdet bag dokumentarfilmen, ”Arlette – en historie vi ikke må glemme”, og Christianskirken i Fredericia.

Hædret med ridderkorset

I november 2016 blev Arlette Andersen hædret med det franske ridderkors, en anerkendelse fra den franske regering for sine mange foredrag. Ved denne lejlighed udtalte den franske ambassadør, François Zimeray, der overrakte Arlette Andersen ridderkorset.

“Hvis vi ikke vil have fremtiden til at se ud som fortiden, skal vi skabe en ung generation der er bevidst om de risici og og årsager til den tragedie, som udspillede sig under 2. Verdenskrig og som Arlette var udsat for.”

Folketingsmedlem Bertel Haarder deltog som kulturminister i arrangementet på Den Franske Ambassade og udtalte i den forbindelse:

“Arlette er et vidne til, hvad der kan ske, hvis vi ikke holder fred i Europa.

Vi kan lære af Arlettes historie, at vores trygge situation ikke er en selvfølge. Det er som om hver generation skal genopfinde demokratiet, freden og menneskerettigheder. Det er derfor, at historien er så vigtig, så vi ikke gentager de samme dumheder igen og igen og falder i nationalismens afgrund.

 Ingen kan sige stærkere og med større autoritet, end Arlette, at – det må ikke ske igen.”