FREDERICIA

Tag med på voldvandring Store Bededagsaften

Der er voldvandring, musik og varme hveder på Store Bededagsaften på Fredericia Vold

Traditionen tro inviterer Museerne i Fredericia på voldvandring med guide, musik og varme hveder på Store Bededagsaften, torsdag den 26. april. Traditionen stammer fra 1700-tallets København, hvor borgerne vandrede på volden Store Bededagsaften for at gå foråret i møde og vise de nye klæder frem. I Fredericia er det 17. gang, at du kan tage med på voldvandring, der altid finder sted torsdag aften – dagen før selve Store Bededag.

I år kan du vælge mellem to gratis ture af forskellig længde på volden i Fredericia, der er en af landets største og flotteste byparker.
De to ture starte henholdsvis ved:

• Kastellet kl. 19.00 og guiderne er voldmester Mikael Holdgaard Nielsen og museumsleder Karsten M. Sørensen
• Opgang til DSB Mindelund v. Prangervej kl. 19.00 og guiden er pensioneret oberstløjtnant Niels Ole Dyrn
Begge ture slutter på Landsoldatpladsen, hvor Lyngsoddekoret underholder med danske sange fra kl. 20.00. Ved solnedgang kl. 20.48 bliver flaget taget ned, en trompeter blæser retræten, og soldatervagten lukker hovedporten i Prinsens Port.

Varme hveder i I.P. Schmidts Gård
Du kan slutte aftenen med kaffe og de berømte varme hveder i I.P. Schmidts Gård. Det koster 50 kroner at deltage. Du kan købe din billet allerede nu på Bymuseet eller på Lokalhistorisk Arkiv.

Fakta
Vandring på Store Bededagsaften finder altid sted torsdag aften – dagen før selve Store Bededag. Overleveringen fortæller, at man ved indførelsen af Store Bededag i 1686 afskaffede flere halve og hele bods og bededage. Som erstatning skulle den nye Store Bededag være en særlig helligdag. Alt arbejde på denne dag blev derfor forbudt, og ikke engang bagerne måtte bage brød.

De begyndte derfor at bage store hvedeknopper torsdag eftermiddag, som skulle varmes i hjemmet dagen efter. De friskbagte hvedeknopper var dog så velsmagende, at familierne havde svært ved at vente med at spise af dem til dagen efter, så de fleste hveder blev spist torsdag aften. Derfra stammer traditionen med hveder torsdag aften.