Home FREDERICIA 25 år er gået siden det allerførste Padlock Chain-show
25 år er gået siden det allerførste Padlock Chain-show

25 år er gået siden det allerførste Padlock Chain-show

0

Det skete i de dage, i marts 1996, at det fredericianske skrammelrockorkester, Padlock Chain, gik på scenen for allerførste gang. Det skete lørdag den 23. marts, hvor orkestret indtog scenen på Det Bruunske Pakhus. Tirsdag den 23. marts i år er det altså præcist 25 år siden. 

Det jubilæum havde de fire gutter tænkt sig at fejre med en helt særlig koncert på Tøjhuset i år – så tæt på fødselsdagen som muligt. Men koncerten 27. marts er udskudt til november.

Gennem samtlige 25 år har Padlock Chain haft samme lineup: Kenneth Madsen på bas, Christian Mørch på trommer, Lars Dreymann på guitar og Peter Friis Autzen på sang. Ikke på noget tidspunkt har der været skiftet ud i gruppen.

Hvordan kan I holde sammen i så mange år?

“For det første elsker vi bare at spille rockmusik sammen. Og for det andet kan vi også godt lide at snuppe en pilsner sammen. Og så tror jeg også, at der er noget langtidsholdbart i at være sammen om et lavt ambitionsniveau. Det har aldrig været vores plan at blive rockstjerner og tjener formuer: Vi vil bare spille rockmusik, hygge os og have det sjovt sammen med publikum. Og hvis vi er uenige om et eller andet, spiller vi bare lidt højere – så bliver alt godt igen,” siger Peter Friis Autzen.

Den første koncert

Den første koncert fandt sted på Det Bruunske Pakhus. Den gang hed bandet Bed n’ Breakfast. Det var en dobbeltkoncert, hvor også Beyond Blues var på scenen. Beyond Blues er i øvrigt gendannet for nylig.

Inden koncerten mødtes drengene til fællesspisning hjemme hos Kenneth. Der var nerver på. Dels fordi det var første gang. Og dels fordi var det på Det Bruunske Pakhus – et rigtig godt spillested, hvor man følte sig forpligtet til at gøre det godt.

“Jeg kan huske, at vi var usikre på alting. Selv hvad vi skulle have på. Jeg havde en blazer, som jeg overvejede at tage på – men nåede i sidste øjeblik til den erkendelse, at blazeren ikke rigtig var mig – og slet ikke rock n roll,” siger Peter Friis Autzen.

Koncerten blev optaget på datidens mest moderne medie, et DAT-bånd. Det skete ved, at en lydtekniker sad i et lille rum over scenen og optog.

“Det var enten Søren “Søgge” Andersen eller Martin Hall, der sad og optog det – vi kan ikke huske det helt klart. Heldigvis er optagelsen gået tabt. Jeg er ikke sikker på, at mindet om den aften ville blive kønnere af at genlytte båndet..,” siger guitarist Lars Dreymann.

Til koncerten havde Christian Mørch købt sit første, komplette trommesæt.

“Det er stadig det, jeg spiller på i dag, men skindene og bækkenerne er skiftet mange gange,” siger han.

På aftenen løb Pakhuset tør for fadøl – hvilket den daværende spillestedleder, Dan Dorschel, godt kan huske.

“Det er kun sket to gange i alle mine år, at vi måtte hente en fustage øl ude i byen, siger han.

Det var 7’eren i Gothersgade, der hjalp til med ekstra øl, da Padlock-publikummet sugede Pakhusets haner tørre.

Mange år senere lykkedes det Padlock Chain at sætte omsætningsrekord i Pakhusets bar. Men det er en anden god historie.

Alle slags fester – og nu med egen ølproduktion

Gennem årene har Padlock Chain spillet et hav af koncerter på værtshuse, på natklubber, til privatfester, på festivaler, på byfester, til motorcykeltræf, på amerikanerbiltræf, til vejfester, til havefester, til firmafester, til fødselsdage, til bryllupper og andet.

“Forleden sagde en mand til mig, at “I spiller vel ikke til private fester, vel?”. Jo, det gør vi da. Vi spiller i det hele taget for alle, der har lyst til at holde fest med den slags musik, vi kommer med. Ingen fest er for lille, ingen fest er for stor – bare den er god, og det bliver den altid,” siger Peter Friis Autzen.

For nylig lancerede Padlock Chain sammen med Fredericia Brewpub deres helt egen pilsner.

“Den hedder ‘Skummende Skrammelrock’, men bliver også bare kaldt ‘Brøleabe’. Den er god, men pas på: Der er rock i den. Pilsner on the rocks…,” siger bassist Kenneth Madsen. 

Øllen er smagsmæssigt kalibreret perfekt til at blive nydt sammen med en citronmåne.

Padlock Chain har altid været glad for citronmåne – og deler dem ofte ud fra scenen. Et par gange har Dancake sponsoreret, så flere hundrede kager kunne deles ud på én gang.


Stribevis af anekdoter

25 år er gået. Det sidste år desværre uden ret mange rockoplevelser. Men helt stille har der ikke været fra bandet: Hen over corona-sommeren 2020 udgav Padlock Chain en lang række anekdoter fra bandets ture og oplevelser. De mange historier ligger alle tilgængeligt på orkestrets facebookside. 

Det er svært at vælge, hvor man skal begynde, hvis man vil beskrive de fire gutters sammenhold. Men et kik i anekdoterne kunne være en begyndelse. Der er både beretninger om sejre og nederlag, om blod og brækkede knogler og meget andet.

“Vi har noget sammen, som ikke mange har. Vi elsker at spille sammen. Vi ved godt, at vi ikke er verdens bedste musikere – det er jo bare skrammelrock. Det er i øvrigt et ord, vi selv har fundet på. Vi er ikke så højtidelige. Når vi trykker den af, føles det som… Ja, som at eje verden sammen med sine venner. -agtigt,” siger Peter Friis Autzen.

Nu har I spillet sammen på scener rundt om i landet i 25 år. Hvor længe vil I blive ved?

“Vi er slet ikke færdige endnu. Vi er jo lige startet.”