FREDERICIA

12 dage i Egeskov med foredrag og film om Arlettes Auschwitz-historie

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Egeskov Forsamlingshus ved Fredericia danner fra næste uge rammerne om en særlig række af foredrag og filmvisninger om Auschwitz-overlever Arlette Andersen. Tirsdag aften den 25. august er der film- og foredragsaften i forsamlingshuset, og efterfølgende inviteres skole- og gymnasieelever til særlige arrangementer over 11 dage i september, oktober og november, hvor de med foredrag og filmvisninger kan komme tæt på historien om Arlette Andersen.     

Det er i år 30 år siden, at Arlette Andersen valgte at begynde at fortælle sin historie. Siden er den i dag 96-årige Auschwitz-overlever to gange blevet slået til ridder af den franske æreslegion og senest i maj i år til ridder af Dannebrogsordenen. Det er fine, velfortjente og ultimative anerkendelser for en vigtig indsats med at dokumentere historien og dermed sikre, at vi aldrig glemmer et af de mørkeste kapitler i verdenshistorien – det industrialiserede massemord på seks millioner jøder under Anden Verdenskrig. I Israel arbejdes der i denne tid for at fremhæve og ære det menneske, den græske ingeniør Jaques Stroumsa, som var grunden til, at Arlette Andersen overlevede sit fangenskab i Auschwitz. 

Kom tæt på historien

Historiefortællingen og ikke mindst videreformidling af de overlevendes personlige vidnesbyrd er helt central, derfor betyder det ekstra meget for Arlette Andersen at vide, at hendes historie kan leve videre, selvom hun ikke selv kan drage ud og formidle den som foredrag. Siden 2017 har filmen, ”Arlette – en historie vi aldrig må glemme”, og bogen, ”Vi er her for at dø”, dokumenteret den unikke og vigtige historie, som Arlette Andersen i 25 år rejste rundt og fortalte ved 426 foredrag. 

Journalist og fotograf Thomas Kvist Christiansen, der har arbejdet med at dokumentere Arlette Andersens historie siden 2013 både som film og bog, arrangerer nu sammen med Egeskov Forsamlingshus en række film- og foredragsarrangementer i de kommende tre måneder, hvor både voksne, børn og unge får mulighed for at komme helt tæt på Arlette Andersens historie om at overleve nazisternes værste udryddelseslejr under Anden Verdenskrig. 

Historisk udflugt 

– Det er min erfaring fra lignende arrangementer sidste år, at der hos skoler kan være interesse i muligheden for at kunne tage eleverne ud af klasseværelserne et par timer og give dem en særlig oplevelse. Det får de således mulighed for her, hvor der både om formiddagen og om eftermiddagen vil være anledning til at tage klasser med ud til historiske film- og foredrags-arrangementer. Om aftenen på de dage, hvor der laves skolearrangementer, vil filmen om Arlette blive vist for alle interesserede – inklusivt oplæg og visning af ekstra filmklip. Der er afsat 11 hverdage til skolearrangementerne i Egeskov Forsamlingshus – den 15., 17., 22. og 24. september, 13., 15., 20. og 22. oktober samt 3., 5. og 19. november. Der vil være mulighed for 

at deltage i et formiddagsarrangement fra 9.00 – 11.30 og 12.30 – 15.00. Der vil være en billetpris pr. elev på 25. kr. Arrangementerne vil være åbne for alle skoler og gymnasieklasser i det syd- og midtjyske samt fynske område. 

Thomas Kvist Christiansens foredrag på tirsdag den 25. august bygger på den personlige fortælling om Arlette, der voksede op i det jødiske Marais-kvarter i Paris under Anden Verdenskrig, flygtede fra nazisternes klapjagt på jøderne og i 1943 i universitetsbyen Clermont Ferrand blev arresteret og deporteret til Auschwitz – ganske enkelt fordi hendes slægt var jødisk. 

Foredraget, der ledsages af filmklip, fortæller om oplevelserne i udryddelseslejren, hvor Arlette i sidste ende reddede livet takket være den græske ingeniør Jaques Stroumsa, der skaffede hende og en veninde Denise arbejde på en våbenfabrik.

I foredraget kan man ligeledes høre om, hvordan Auschwitz-overlever Julian Picard beskriver sit møde med Arlette Andersen i Auschwitz i vinteren 1944, hvorfor den danske Auschwitz-ekspert og forfatter Peter Langwithz Smith fra Esbjerg har været grebet af Auschwitz i mere end 50 år og i særlig grad af Arlettes historie, og hvorfor det betyder noget særligt for præsidenten for godt 30.000 universitetsstuderende i den franske universitetsby Clermont Ferrand, Mathias Bernard, at have et billede af Arlette Andersen stående på sit kontor.

Arlette Andersen deltager ikke selv ved de omtalte arrangementer.