Home FREDERICIA 10 ÅR MED ADVENTSKALENDER I CHRISTIANSKIRKEN
10 ÅR MED ADVENTSKALENDER I CHRISTIANSKIRKEN

10 ÅR MED ADVENTSKALENDER I CHRISTIANSKIRKEN

0

Ved visionsdagen i det nye menighedsråd i Christianskirken for 10 år siden foreslog Ninna Toft Rasmussen at man udnyttede at det næste nye alterudsmykning af Bjørn Nørgaard havde 24 glasmosaikker hvor der var LED lys i så de kunne tændes individuelle.

Hendes forslag var at det kunne bruges som en julekalender. Straks var der flere der tilbød at være med til at udleve ideen som senere blev kendt som Christianskirkens Adventskalender – 17.17 som på søndag, på første søndag i Advent indbyder til 17 min eftertanke midt i en travl tid op til jul.

Selv om ideen med de 24 låger var tænkt til en julekalender der åbnedes fra den 1. december og frem til juleaften, blev det første udvalg der bestod af sognepræst Eva Jerg og de 3 menighedsrådsmedlemmer Ninna Toft Rasmussen, Ruth Granild og Per Møller Henriksen hurtigt enig om at når det var kirkens kalender skulle kalenderen være en adventskalender og dermed begynde 1. søndag i advent, hvilket i år betyder at der er 22 lågeåbninger til og med den 23. december.

Bekymringerne blev gjort til skamme

Udvalget var spændt på om der kunne samles deltagere i en meget travl tid af året. Samtidig var der mange aktiviteter som trak store veksler på kirkens personale, så af både en økonomisk og personalemæssig hensyn besluttede udvalget at alle medvirkende skulle være frivillige og ulønnede, det være pianister, værter og lågeåbnerne – hvilket er lykkedes til stor glæder for alle. Udvalget sagde til sig selv at hvis der kom 10 deltagere hver gang – inkl. de medvirkende, så ville det være en succes. Stor var derfor glæden da man i 2009 konstaterede at der havde været 1000 deltagere og at selv den dag hvor snestormen rasede og skolerne var lukkede kom der 30 deltager.

Stigende interesse fra år til år

Næste 100 i gennemsnit i 2017 og 16.800 har deltaget i løbet af de 9 år indtil nu. Gennemsnittet stiger fra år til år fra 82,59 i 2016 til 99,24 i 2017. For mange er 17.17 som adventskalenderen populært kaldes blevet en del af juletraditionen og mange kommer så godt som hver aften.

Brede i lågeåbnerne

Skiftende udvalg har stået for at planlægge 17.17 hvor der på skift har medvirket en af kirkens 3 præster sammen med MR medlemmer. Kalenderen i år er planlagt af provst Børge Munk Povlsen, Aksel Ebbesen, Inge Lisbeth Dahl og Per Møller Henriksen. Udvalgene har været enige om at spørge bredt inden for politik, kirken, erhvervslivet, organisationer osv. Det er en god blanding af personer som på en eller anden måde har relationer til Christianskirken eller er en del af livet i Fredericia og omegn. Udvalget har mødt meget stor villighed hos de som er blevet spurgt – ja faktisk ofte en taknemmelighed og en ydmyghed over for opgaven.

Årets lågeåbnere

Blandt årets lågeåbnere kan nævnes Peter Tind og Susanne Bjerregaard Mørck fra Byrådet, skuespiller Maria Skuladottir Stefansson fra Fredericia Teater, kommunaldirektør Annemarie Zacho-Broe, restaurantchef Mette Hvarre Gassner fra 10 trin ned med mange flere. En særlig glæde er det at salmedigteren og præsten Holger Lissner har sagt ja til igen at åbne en låge i år. Holger Lissner har skrevet en salme til hver af glasmosaikkerne og deltog også for 10 år siden.

Det tager kun 17 min

Konceptet er fortsat sådan at programmet begynder kl. 17.17 med lidt musik, efter en advents- eller julesalme har dagens lågeåbner ca. 7 min til at fortælle ud fra dagens låge, efter et ord at gå hjem på og et fadervor synges dagens salme skrevet af Holger Lissner ud fra lågen og til sidst under udgangsmusikken åbnes de låger der til den dato er åbnet. I alt tager det 17 min – Alle er velkomne!

En nyhed til 10 års jubilæet

Christianskirkens dygtige organist Hans Esbjerg har sammen med kollegaen og saxofonisten Christian Vuust komponeret nyt kendingsmusik til 17.17. Hans Esbjerg og Christian Vuust er også kendt som Den danske salmeduo.

 

Her kan du se hvilke talere, der er på Adventskalenderen for 2018.: